UTM Parametreleri Nelerdir ve Nasıl Kullanılır?
UTM parametreleri, web sitenizin trafiğini takip etmek için kullanılır. Parametreleri genelde PPC kampanyaları, bültenler, sosyal ağ gönderileri, blog gönderileri vb doğrudan trafiği izlemek için kullanırız. UTM kodları 5 koddan oluru;
- Kaynak
- Araç
- Kampanya
- İçerik
- Terim.
UTM açılımı, Urchin Tracking Module yani Urchin izleme modülü olarak açılır. Urchin, Google Analytics’in öncüsü olan bir şirketti. 2005 yılında Google tarafından satın alınan UTM zamanlarda Google Analytics platformu olarak geliştirildi. UTM parametreleri çeşitli trafik kanallarını ayırt etmemizi sağlayan Google Analytics aracıdır.
Çok basit bir senaryo ile başlayalım. Web sitem olan bu URL adresimiz var https://www.ferhatburakmaden.com/ Ve Google Ads’de ücretli bir arama kampanyası yürütüyorum. Ve bu trafiği Google Analytics’te görmek istediğimde url’in sonuna küçük kod parçacıkları koyarak trafiğimi ölçümleyebilirim.
UTM parametreleri sitemizin URL sonuna eklenen küçük kod parçacıkları aslında bu kadar basittir.
?utm_source : Çoğunlukla alan adı veya reklam platformu adı kullanılır. Örneğin onedio.com’da bir afiş kampanyamız varsa source alanına onedio yazılabilir. Google ads de reklam yürütüyorsak google yazılabilir.
?utm_medium : Bu her zaman bir Reklam türüdür. Afiş reklamı yapıyorsak “banner” yazılabilir yada google’da reklam veriyorsak sıklıkla kullanılan “cpc” yazabiliriz.
?utm_campaign : Burada bir kural yoktur ama anlamlı bir şeyler yazmaya özen gösterin. Sonra raporlara baktığınızda kafanız karışmasın
?utm_content : Burası isimlendirme verirken en geniş alan diyebiliriz.Hiç bir kural yoktur örneğin banner reklamında hangi banner’ın iyi çalıştığını görmek için “mavi”, “sarı” vb isimlendirme yapılabilir.
?utm_term : Bu alan yalnızca ücretli arama kampanyası için kullanılmalı ve üzerinde bir anahtar kelime bulunmalıdır.
Şimdi, UTM parametreleri dahil nihai URL adresinin nasıl yapıldığına dair bir örnekte inceleme yapalım.
Google’da ücretli arama kampanyası yürüttüğümü ve URL adresinin bu şekilde görünmesi gerektiğini varsayalım. Bildiğimiz ilk UTM kaynağı, alan veya reklam platformu adıdır. Reklamı Google Ads’de çalıştırdığım için oraya bir Google koyuyorum çünkü bu bir Google platformu. Reklam türü bir arama kampanyası.
Dolayısıyla,en yaygın kullanılan teklif verme stratejisi olan tıklama başına maliyet cpc yazıyorum. Yada PPC kullanırsınız, ancak bu ikili kesinlikle en yaygın olanlardır.
Bu kampanyayı bir Google Analytics kursu olarak adlandırdım. Sonra bildiğimiz en geniş UTM içeriği olan içeriği zenginleştirmemize yardımcı olacağını düşündüğüm için “faydaları” yazdım. Kolay hazırlayabileyim die. UTM terimi olarak anahtar kelimesini koydum.
Anahtar kelime koymamın nedeni google arama ağında belirlenen anahtar kelimede gösterim alacağı için ekledim. Ama bu bir sosyal medya reklamı olsaydı anahtar kelime eklemeyeceğim gibi boş bırakırdım.
UTM Kodları Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Türkçe karakterler kullanmayın.
- UTM kodları oluşturuken tutarlı olun.
- Boşluk bırakmak istiyorsanız + kullanın.
- Boş bırakmayın (utm_medium =). En az 3 parametreyi kullanmaya özen gösterin.
- sadece küçük harf kullanın
UTM kodu oluşturmakta zorlanırsanız bu linke tıklayarak oluşturabilirsiniz. https://ga-dev-tools.appspot.com/campaign-url-builder/
Google Analytics, büyük / küçük harfe duyarlı bir araçtır, yani “B” ve “b” iki farklı karakterdir. Örneğin, blog yayınınızdan webinize trafik çekeceksiniz ve ilk kez etiketliyorsanız. utm_medium = blogpost olarak ve ikinci kez utm_medium = Blogpost yaparsanız Google Analytics raporlarında baktığınızda verilerde tutarsızlık görürsünüz. Trafik kaybetmezsiniz ama istediğiniz verilere ulaşmanız daha fazla zamanınızı alacaktır. O yüzden UTM parametreleri oluştururken son derece titiz davranmaya özen gösterin.