Google Analytics

Site İçi Aramalara Neden Dikkat Etmeliyiz? Nasıl Optimize Ederiz?

Site içi arama raporları her web analistin göz önünde bulundurması gereken raporlardan biridir. Çünkü web site ziyaretçilerinizin anonim olarak verdiği verilerdir ve çok kıymetlidir. Temel olarak size sitede ne aradıklarını söylerler. Bu veriler ile;

  • Ürün envanterinizin iyileştirilmesi için kullanılabilir.
  • Ücretli kampanyalar yayınlamaya başladığınızda anahtar kelime fikirleri verirler.
  • En iyi ise Google Analytics size içeriklerinizin ne kadar alakalı olduğu hakkında bilgi verir.

Genel olarak, site araması yapan kullanıcıların dönüşüm oranı sitede arama yapmayanlara göre daha fazla oluyor. Bu kitle yeniden pazarlamayı düşünürken önemsemeniz gereken kitle olabilir.

E-ticaret ziyaretçilerinin %30’a kadarı dahili site araması kullanıyor. Arama yapanların artan satın alma niyetinden dolayı, ortalama site dışı arama ziyaretçisinden 5–6 kat daha fazla dönüşüm sağladıkları bilinmektedir.

Yine de kaç site yöneticisi site aramalarına dikkat ediyor? Çoğu zaman göz ardı edilir. Rapora göz atmak için Google Analytics’i açıyoruz ve Davranış-Site Araması-Kullanım’ tıklıyoruz

Eğer kurulum yapmadıysanız Site içinde arama olmayan ziyaretleri göreceksiniz.

site içi arama raporu

Resmi Büyüt

Google Analytics’te Dahili Site Arama İzleme Nasıl Kurulur?

Site Arama izlemesi, site aramalarında kullanılan beş adede kadar parametreyi listelemenizi sağlayan bir menü açar. Dolayısıyla, sitenizin başlığındaki arama kutusu “q = arama + terim” ve gelişmiş bir arama sayfası “advq = arama + terimi” kullanıyorsa, “Sorguya hem” q “hem de” advq “ekleyebilirsiniz.

site içi arama görüntüleme ayarı

Aramayla ilişkili sorgu parametrelerini kaldırmak için bir onay kutusu seçeneği vardır; bu, arama sorgusu parametrelerini Hariç Tut URL Sorgu Parametreleri listenize dahil etmeniz gerekmeyeceği anlamına gelir. Siteniz arama içinde kategoriler kullanıyorsa, bunları alt özelliği açtıktan sonra “Kategori parametresi” kutusunda ayrı ayrı listeleyebilirsiniz.

Amazon gibi “kategori içinde arama” işlevine sahip siteler, hem Sorgu hem de Kategori parametrelerini kullanabilir

görünüm ayarının kurulumu

Resmi Büyüt

Bu web sitesinde site içi aramaları yeni açtığımdan dolayı veriler birikmedi. O yüzden Google’un bize sunmuş olduğu demo hesaptan devam edeceğim.

Arama Terimleri Raporu

Tekrardan Davranış-Site Arama-Arama Terimleri raporuna tıklayarak raporumuza geri dönelim.

örnek arama terimleri raporu

Resmi Büyüt

Bu veriler hem sitenizde hem de Google Analytics’de depolanır. Google’un alışveriş sitesinde ziyaretçilerin ne aradıklarını bilmek güzel bir şey. Bu raporda Google ürün mağazasında en çok aranan terimleri görebilirsiniz. Bu raporda da çok fazla veri yok ama en azında raporun bize neler sunduğu konusunda fikir edinebiliriz.

Raporunuzda çok fazla data varsa raporunuzu “Arama Çıkışlarının Yüzdesi” şeklinde sıralamakta fayda var. Bu raporda 2. sıradaki aramaya bir göz atalım “arama çıkışlarının Yüzdesi”  %100  bu ortalamanın çok üzerinde. Bir e-ticaret sitenizde bu tip aramalara bakarak çıkış yüzdesi fazla olan aramaları incelemenizde yarar var. arama çıkış yüzdesi raporu

Resmi Büyüt

Datalarını biriktikçe çok fazla anlamsız aramalar ile karışılacağınız için filtrelemeye gitmek işimizi kolaylaştırır. O yüzden sıralamayı “Ağırlıklı Ortalama “ya göre sıralayacağız.

ağırlıklı ortalama raporu

Resmi Büyüt

Bu raporda çok fazla data yok ama fazla olduğunu varsayarak beyin fırtınası yapalım. Ağırlıklı ortalamaya göre sıralama yaptık ve 1. sıradaki veya 4. sıradaki arama sorgularının yüzdesi ortalamanın çok üzerinde. Bunun başlıca sebeplerinden biri kişi bu kelimelerde arama yaptı ama vardığı sonuçtan memnun olmadığı için siteyi terk etti. Sizde de bu tip sorunlar var ise sitenizde aynı aramayı yaparak kontrol edin. Neden bu sorgudan sonra çıkma oranı çok fazla olduğunu bulup sitenizi yada ürün çeşidinizi iyileştirme yoluna gidebilirsiniz.

E-Ticaret Dönüşüm Raporu

Yukarıdaki E-Ticaret raporuna gidelim ve dönüşüm oranlarını görelim.

e-ticaret raporu

Resmi Büyüt

Artık e-ticaret istatistiklerini görebiliyoruz ve burada ilginç olan şey dönüşüm oranını görmektir. Site ziyaretçilerinizin müşterileriniz haline getiren arama sorularını burada bulabilirsiniz. Size altın tepsiyle sunulmuş rapor bu diyebiliriz.

Hangi anahtar kelimelerin dönüşüm gerçekleştirdiğini görmek için kesinlikle en az 100 satır da analiz yapın. İki farklı raporda da yüksek çıkış oranı ile çok düşük dönüşüm oranı arasında çok güçlü bir ilişki olduğunu görebiliriz.

Arama Sayfaları Raporu

Arama Sayfaları Raporu

Resmi Büyüt

Kullanıcıların en çok dahili site aramayı kullandığı sayfaların raporu, yani kullanıcıların aslında arama yaptıkları ilk sayfa /Home. Dolayısıyla, kullanıcıların muhtemelen nerede bilgileri arayabileceklerini görmek güzel bir data. Metriklerimizi daha anlamlı hale getirmek için ikincil boyuttan arama terimi raporunu açalım.

arama terimi

Resmi Büyüt

arama terimi raporu

Resmi Büyüt

Bu raporda hangi sayfalarda hangi kelimelerin arandığını görebiliriz. Bu rapor bize ziyaretçinin gittiği sayfada aradığını bulamadığını ve sitede istediğini bulmak için arama yaptığını gösterebilir.

arama sayfaları filtreli

Resmi Büyüt

Raporumuzdan kesin verileri almak için (entrance) olan verileri kaldırıyoruz. Çünkü bunlar temelde kampanyalar için veya organik sonuçlardan kullanılan açılış sayfalarıdır. “Arama terimleri” raporunda olsanız bile aynı filtreleme yapın.

arama terimleri filtreli rapor

Resmi Büyüt

Artık temiz verilerimiz var ve bunlarla çalışabiliriz.

e-ticaret raporu 2

Resmi Büyüt

Dönüşüm oranı açısından bakıldığında, hangi arama terimleri iyi çalışıyor hangileri çalışmıyor bunları tespit edin. Bu arama terimleri bir çok konuda size ışık tutabilir.

Dahili Site Aramalarınızı Optimize Etmenin Yolunu Öğrenmek İçin Tıklayın! » ferhatburakmaden.com/dahili-site-aramalarinizi-optimize-etmenin-3-basit-yolu/

Ferhat Burak Maden

Selam! Ben Burak, E-Ticaret ve Dijital Pazarlamaya Gönül Vermiş İşini Aşk İle Yapan Aynı Zamanda Bildiklerimi Aktarmaktan Zevk Alan 🏆️SEO | PPC | SMM | Analytics | 🔥 E-Ticaret ve Dijital Pazarlama Danışmanıyım. Bana Sormak İstediğiniz Herhangi Bir Soru Varsa Lütfen Çekinmeden Yorumlar Bölümüne Yazın. En Kısa Sürede Sorunuzu Yanıtlayacağımdan Emin Olabilirsiniz. Şirketiniz İçin Danışmanlık Almak İstiyorsanız WhatsApp Butonuna Tıklayarak Yada İletişim Bölümünden Form Doldurarak İletişime Geçebilirsiniz. Görüşmek Üzere... 👋

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button