Seo Analiz Nedir? Site İçi ve Dışı SEO Analiz Yöntemleri
Aklınızda deli sorular Seo Analiz, Seo Analiz Nedir, Seo Analiz Nasıl Yapılır, Google SEO Analizi, SEO Analiz Siteleri, Site İçi SEO Analizi ve Site Dışı SEO Nasıl Yapılır? Tüm bu sorularınıza tek bir içerikte yanıtlamaya çalıştım. Lafı uzatmadan başlayalım.
Müşterileri için benzersiz içerik seo uzmanı ve müşteri için backlink alan ajanslar veya seo danışmanı var. Ben %100 her ikisinin de bir sıralama açısından önemli olduğunu kabul ediyorum, ancak web siteniz teknik Seo analizi iyi yapılmamışsa iyi içerik bol backlink ne kadar iyi sonuç verir?
Ben bu yöntemler ile orta ve uzun vadede SEO analiz‘i iyi yapmadığınız sürece sonuç vereceğini düşünmeyenlerdenim. Dünyanın en iyi sitelerden backlin’ler alın eğer teknik Seo çalışmanız iyi değilse size fayda sağlamayacaktır.
İnsanlar genellikle SEO analiz çalışmasının çok kolay olduğunu düşünür. Birkaç bağlantı ve birkaç makale ile ilk sıraya hooop diye yerleşeceğini düşünür. Teknik açıdan çok temel düzeltmeler genellikle fark edilmez çünkü SEO çalışmalarında site denetimleri göz ardı edilir. Google’ın bir web sitesini nasıl taradığını veya web sitelerinin arama motorlarında iyi performans göstermesi için nasıl yapılandırılması gerektiği konusunda çok kafa yormazlar.
Teknik SEO Analizi Nedir? SEO Analizleri Neleri Kapsar?
Teknik SEO analizi birkaç küçük ayar değildir bazen çok karmaşık olabilir. Ancak düzenli site denetimleri, sunucularınızın günlük SEO analizi yaparak ve diğer analiz araçlarını kullanarak, web sitenizin nasıl çalıştığını anlamanıza yardımcı olacaktır. Teknik açıdan web sitelerinde görünen en yaygın sorunlardan bazıları şunlardır:
- Bot deneyimini kullanıcı deneyimi kadar iyi hale getirmemek.
- Yavaş yüklenen web siteleri.
- SSL geçişinin zayıf olması nedeniyle yüklemede kaybedilen zaman.
- 301 yönlendirmeleri yerine geçici yönlendirmeler kullanılması.
- CSS, JS ve diğer kodların nasıl çalıştığı konusunda eksik kalınması.
Çok daha fazlası var, aşağıda biraz daha ayrıntılı olarak ele alacağım, çünkü yukarıda sadece bazı temeller var ama bir web sitesinin arka ucunda yapılması gereken çok şey var.
SEO Analiz İçin Web Sitesi Mimarisi
Web siteleri her zaman büyüyor ve özellikle E-ticaret siteleri söz konusu olduğunda teknik SEO analiz düzeltmelerinden bazılarının yapılması gerektiğinde düşünce yapınızda bazı değişikliklere gitmeniz gerekiyor. E-ticaret seo analiz çalışması yaparken kurumsal web sitelerinde yada bloglarda yapılan Seo düşüncesinden çıkmanız gerekiyor.
Başlık etiketleri, benzersiz içerik, resim etiketleme, meta açıklamalar ve saatlerce araştırma ve rakip analizinden sonra anahtar kelimelerinizi uygulama gibi temel Site İçi Seo analiz çalışmasının ötesinde düşünmeniz gereken çok daha fazla değişkenler var.
- Arama motorlarına uygun talimatı vermek için robots.txt dosyanızı kullanın.
- Conanical Etiketini aktif kullanın
- URL’leri biçimlendirin
- Kategori sayfasında filtreleri kullanın
- Sayfalandırmalara özen gösterin
- Yapısal veri işaretlemesi
- Dahili bağlantı kullanma
Günlük Dosyası Analizi
Yukarıdakilerin tümünü yaptıktan sonra günlük dosyası analizine geçersiniz. Günlüklere bakmak ve arama motorlarının web sitenizi nasıl taradığını anlamak için kontrol listemizde dosya analizleri yer alır. Web sitenizdeki herhangi bir sorunu düzeltmek, bir işletme için daha iyi sıralamalara, daha fazla satışa ve daha fazla para kazanmasını sağlayacak seo analizi türlerinde biridir. Günlük dosya analizlerinizi yapabilmek için Splunk, GoAccess, Logzio araçlarını kullanabilirsiniz.
Günlük SEO Analizinin benim için en önemli kısmı, Google’ın bir web sitesinde sıralamak istediğiniz tüm sayfaları taradığından ve dizine eklediğinden filtre sayfalarını, iletişim sayfalarını ve diğer pek çok değeri olmayan sayfaları tararken ne kadar tarama bütçesini harcadığını öğrenmektir.
Herhangi bir hata kodlarını analiz ederek web sitenizin taranma sorunlarına müdahale edebilirsiniz. Hata kodlarına müdahale etmezseniz sayfalarınızın sıralama kaybına neden olabilir. Yanıt kollarınızda 404 hatasının veya 302 yönlendirmesinin olmadığından emin olun
SEO Analizi – Tarama Bütçesi
Tarama bütçesi Google’un sizin web siteniz için günlük tarayacağı sayfa sayısını verdiği analiz aracıdır. Sizin siteniz için bir miktar verir ve Google sitenize geldiğinde verdiği bütçe kadar sitenizi tarar. Eğer siz tarama bütçenizi doğru kullanmazsanız sizin için önemli olan sayfaları taramayabilir. Sitenizde çok fazla yinelenen URL varsa bunların hepsi bütçenizden yer.
SEO hizmeti ile İleri düzey Seo analiz çalışması yapacaksanız eğer tarama bütçesinin kontrolünü elinizde tutmanız gereken önemli seo çalışmalarından biridir. Tamama bütçenizi kontrol etmek için tıklayın > https://www.google.com/webmasters/tools/crawl-stats
Web Sitesi Hızı
Teknik seo analizi yaparken bakmanız gereken bir diğer şey ise site hızıdır. Yukarıdaki resimde de görebileceğiniz gibi, kendi web sitemin hız açısından biraz geliştirmem gerekiyor. Son haftalarda büyük bir gelişme kaydetti. Web sitenin hızı hayati sıralama faktörlerinden biri olduğuna inanıyorum. Zaten Google da web siteniz yeterince hızlı değilse sıralama kazanmanız zor olduğunu söylüyor. Çünkü hızlı açılan site kullanıcı deneyimi açısından önemli faktörlerde biri olduğu için ve Google da kullanıcı deneyimine çok önem verdiği için bizim site hızı konusuna extra zaman ayırmamız gerekmektedir. Sizde Google Pagespeed, GXMetrix veya Pingdom gibi araçları kullanarak web sitenizin ne kadar hızlı olduğunu kontrol edin. Kötü bir sunucu, çok büyük resim boyutları, web sitenizdeki CSS ve Javascript’i küçültmemek web sitenizi yavaşlatan faktörlerden bazılarıdır.
Teknik SEO Analiz her zaman SEO sürecinin önemli bir parçası olacaktır. Başarı ancak ve ancak Seo çalışmalarının bütün resmine odaklanarak gelmektedir.
SEO Denetimi – Site Audit
Teknik Seo analizlerinizde işlerimizi kolaylaştıracak Semrush aracı ile site denetimi yapın. Site denetimi, herhangi bir SEO analizine başlamadan önce atmanız gereken çok önemli bir adımdır. Seo denetim aracıyla sitenizde tam bir tarama yapmaktadır. Analiz sonucunda size sorun varsa nerelerden hangi sorunların olduğunu rapor şeklinde gösterir. En başından itibaren bu tür bilgileri bilmek, sitede yapılacak Seo çalışmasının boyutunu öğrenmenizde önemli bir etkendir.
Site denetimi yapmak için kullanabileceğiniz birkaç araç vardır; bunlardan bazıları:
- SEMRush
- Screaming Frog
- Dareboost
- DeepCrawl
- Google Search Console
Tüm bu araçlar kendi sistemlerini kullanır, yani bir araç yüzlerce hatayı bulurken, diğer seo araçları hiçbir hata bulmayabilir. Bu yüzden, hangisini aracı kullanırsanız kullanın eksiksiz denetim yapmak için kullanabildiğiniz kadar araç kullanın ve her hataya müdahale etmek için zaman ayırın.
Kişisel olarak kullanmayı tercih ettiğim araç SEMRush. Çünkü derinlemesine analiz yapma konusunda kendisini ispatlamış Seo araçlarından biridir.
SEMRush ile SEO Analizi
SEMRush’ta bir seo analizi başlatmak için önce bir proje oluşturmanız gerekir. Sol taraftaki projeler bölümüne gidin, Projenizi oluşturmaya başlayın zaten çok fazla bir şey yok site sizi yönlendirecek.
Projenizi oluşturduktan sonra denetimi başlatmanın zamanı geldi. Ben şimdi örnek üzerinden anlatımıma devam edeceğim.
Bir denetimin kurulumu oldukça basittir. Tek yapmanız gereken kontrol etmek istediğiniz sayfa sayısını ve nasıl taramak istediğinizi seçmektir. Bu örnekte, yeni aldığım web sitesinde tam tarama yapmak için 20.000 tarama yapacağım.
Denetim tamamlandığında, aşağıdaki gibi bir genel bakış sayfası görürsünüz. Gördüğünüz gibi SEMRush denetimi 3 kategoriye ayırıyor; Hatalar, uyarılar, bildirimler . Sol tarafta da genel bir skor var. Üç ayrı kategori, önem düzeyi açısından sıralanır.
Yeni sitenin durumunda 7,921 hata olduğunu göreceksiniz. Bunlar, SEO’nuz üzerinde en büyük etkiye sahip olacakları için, en kısa sürede düzeltmeye gitmek istediğiniz konulardır. Hatalara tıklamak, onlara daha yakından bakmanızı sağlar.
Artık hataların ne olduğunu görebilirsiniz. Yukarıda ilgili sitenin başlık etiketlerindeki problemleri, kırılan linkleri tekrar eden başlıklar gibi bir çok hatayı görebiliyoruz. Sadece bakmanız gereken bir sonraki şey uyarılardır. Bunlar, düzeltmeye gitmeniz için acil değildir, ancak düzeltilmedikçe siteniz üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir.
ilgili sitede çok fazla uyarı var. Bunların çoğu, sitelerinin tüm bağlantılarını etkilemiş görünüyor. Bu uyarıların sayısına hızlı bir bakış atarak yapılacak işin ağırlığını görmenizi sağlar. Bu kadar hatanın olduğu bir sitede çalışmak çok fazla mesainizi alacaktır.
Son olarak, bildirimler bölümüne bakınız. Bunlar aciliyeti daha az olan bildirimlerdir. Öncelikle hataları ve uyarıların sorunlarını çözdüğünüzde bakmanız gereken yerdir.