E-TicaretGoogle Analytics

Küçük, Orta veya Büyük Ölçekli İşletmeler için En İyi Web Metrikleri

Dijital pazarlama kampanyalarınızın ve web sitenizin performansını analiz etmek için kullanmanız gereken birkaç kritik metriği önererek hayatınızı önemli ölçüde basitleştirmeye çalışacağım. “Aman ne yapabilirim!” Den hızlı bir şekilde gidebileceksiniz. Kullanacağım yaklaşım;

  1. Önemli faaliyetlerin uçtan uca bir görünümünü sağlamak için Edinme, Davranış ve Sonuçlar çerçevesini kullanmak.
  2. Şirketinizin büyüklüğüne göre kullanabileceğiniz ölçütleri / KPI’leri önermek.

Her öneri, verilere sahip olduğunuzda hangi analizi gerçekleştireceğinize ve kampanyalarınızda, içeriğinizde ve genel dijital stratejinizde hangi değişiklikleri yapabileceğinize dair ipuçları ile birlikte gelir.

Küçük İşletme Web Siteleri için En İyi Ölçümler / KPI’lar

Küçük işletmelerin web siteleri çok hassas bir ekosistemdedir. Mümkün olan en küçük bütçelerle ellerinden gelenin en iyisini yapmak için çok çalışırlar. Ama endişelenmeyin başlamak için sadece dört basit ölçümle başlamaları yeterlidir.

Edinme

Tıklamalar mı? Ziyaret mi? Geri bağlantılar mı? İzlenimler mi? Hayır. Muhteşem bir şeyimiz var.

Edinme Başına Maliyet

Çok az bütçeniz var ise bu ölçüm hakkında takıntılı olun. Takıntılı bir şekilde bunun karşılığında ne elde ettiğini bilmelisin. Her şeyin bir EBM’si vardır (sadece ücretli arama veya görüntülü / banner reklamlarınız değil), SEO yapıyorsanız, muhtemelen birine para ödüyorsunuz ve bununda bir EBM vardır.

Optimum EBM’si olmayan yatırımları kaldırıp işe yarayanlara daha fazla yatırım yapın.

İpucu: Bunun kâr değil, sadece maliyet olduğunu unutmayın. Kâr için bir sonraki adıma atlayın.

Davranış

Sayfa Görünümleri? Sitede Geçirilen Süre? Hayır. Çok daha iyisini yapabilirsiniz!

Çıkma Oranı

İlk görüşte aşkı harekete geçirmeye inanan biri olmaya devam ediyorum. Tamam, tamam, alaka düzeyine razı olacağım. 🙂 Hemen Çıkma Oranı, yanlış kişileri hedefleyebileceğiniz (daha sonra sitenize gelen ve hemen ayrılan) veya alakasız (ve çoğu zaman çirkin) açılış sayfalarına alakalı trafik gönderebileceğiniz kampanyaları belirlemenize yardımcı olur.

Hemen çıkma oranı, kapatılması / iyileştirilmesi gereken kampanyaları ve açılış sayfalarını bulmanıza yardımcı olur. Her gün incelemeniz gereken bir metriktir.

Ödemeden Vazgeçme Oranı

Para kazanmanın en hızlı yolunun, onu size vermeye karar vermiş insanlardan almak olduğunu düşünüyorum. Ödemeyi terk etme oranına dikkat edin (Ödemeyi Başlat’ı tıklayan kişilerin bu işlemi tamamlayanlara oranı)

En çok vazgeçme oranına sahip ödeme adımlarına odaklanın. A / B ve çok değişkenli testleri kullanmak iyi bir seçenektir. Ama siz küçük bir işletmesiniz… bu yüzden, olabildiğince çok alanı kaldırın, nakliye maliyetinin nerede gösterileceğiyle oynayın, mümkünse ödeme adımlarının sayısını azaltın, şuradan hesap oluşturmayı isteyin: sürecin başında değil, sonunda. Deneyin, test edin, ölçün, zengin olun.

Yalnızca ödeme süreci için bir dönüşüm hunisi oluşturun (Ödemeyi Başlat’ı tıklatmaktan Siparişiniz için Teşekkürler sayfasına kadar) ve bu araçların her ikisi de size ölçümü otomatik olarak verecektir. Ayrıca verileri bölümlere ayırmanıza da izin verir!

En sevdiğim Ekonomik Değer? Hayır. Küçük bir işletme olarak şunu öneririm…

Makro Dönüşüm Oranı

Dönüşüm oranları ve bunların iyileştirilmesiyle alakalı her şey hakkında bilgi sahibi olun. İnsanlar hangi ürünleri satın alıyor? Her gün tüm “Trafik Kaynakları” raporuna bakın ve “Dönüşüm Oranı” metriğini bulun. İyi çalışmayan kaynakları acımasızca cezalandırın ve güzel çalışan kaynakları ödüllendirin. İster Kazanılan, sahip olunan veya Ödenen mecra olsun fark etmez bu unsurların her birine sahip bir pazarlama stratejisine sahip olun.

Sadece ortalama sipariş boyutunun iki katı satın alan insanlarla gelişmiş bir segment oluşturmayı tercih edin. Onlara Balinalar diyorum. Daha fazla Balinayı nerede / nasıl bulabileceğinizi öğrenmek için:

  • Kaynaklara
  • Konumlara
  • Satın alınan ürün gruplarına
  • Anahtar kelimelere
  • Kampanyalara bakın.

Bağlam için dönüşümlerin hem oranına hem de ham sayısına bakmayı unutmayın. İnsanlar bunu yapmadıklarında hatalı kararlar alabiliyorlar.

Küçük ölçekli bir işletmesiniz ve bu dört basit temel performans göstergesi, siz onları ölçmeye başlar başlamaz dünyanızı tam anlamıyla değiştirecektir. 

  1. Edinme Başına Maliyet.
  2. Çıkma Oranı.
  3. Ödeme Vazgeçme Oranı.
  4. Makro Dönüşüm Oranı.

Onlarda ustalaştığınızı hissedene kadar başka bir ölçüme bakmayın.

Orta Ölçekli İşletme Web Siteleri için En İyi Metrikler / KPI’lar

Ya orta ölçekli bir işletmeyseniz? Sizin için en uygun temel performans göstergeleri hangileridir? İlk olarak, yukarıda belirtilen KPI’leri ölçeceksiniz. Ancak daha büyük ve daha karmaşık bir iş yürüttüğünüz için, aynı zamanda başka metrikleri de ölçeceksiniz.

Edinme

  • EBM
  • Tıklama Oranı

EBM, kampanyalarınızın alt satır performansıyla ilgili bir makro ölçüm olsa da, Tıklama Oranı (TO), bağlı kuruluş anlaşmalarınızın / arama listenizin / banner reklamlarınızın yaratıcılığını ve alaka düzeyini analiz etmeye yönelik daha derin bir inceleme gerektirir.

İpucu: Arama (Ücretli veya Organik) bağlamında, reklamlarınızdaki metin, girişinizin sıralandığı sayı, kullanıcı sorgusu ve reklamınızın amacı arasındaki eşleşme, daha yüksek bir TO elde etmenize yardımcı olur. 

Biri sitenize gelirse (ve hemen çıkmazsa!), Onları ürününüzün veya hizmetinizin ihtişamına ikna etme fırsatı elde edersiniz.

rapor

E-posta kampanyalarınızın konu satırında yapılan küçük değişiklikler, TO’da önemli ölçüde artış sağlayabilir. Görüntülü reklam yeniden pazarlama kampanyalarınızın Yenilik ve Sıklık sınırının çok büyük bir etkisi olabilir. Facebook reklamlarınızdaki demografik hedefleme seçeneklerini değiştirmek harikalar yaratabilir.

Davranış

  • Çıkma Oranı
  • Ödeme Vazgeçme Oranı
  • Sayfa Derinliği

Sitenize gelen ziyaretçilerin çok küçük bir yüzdesi birkaç sayfadan fazlasını görecektir. Bu sizin için, Kullanıcı deneyimini, bilgi mimarisini ve sitenizdeki içeriğin alaka düzeyini iyileştirirken, oldukça gereksiz olan Ziyaret Başına Ortalama Sayfa Görüntüleme veya Sitede Geçirilen Ortalama Süre ölçütüne değil, sayfa derinliğinin dağılımına dikkat etmeniz önemlidir.

Bağlılık (Ziyaret Sayısı)

Sayfa Derinliği, tek bir oturum deneyimi için optimizasyon yapmanıza yardımcı oluyorsa, Sadakat, oturum davranışını optimize etmenize yardımcı olur. Başka bir deyişle… Aynı kişinin web sitenizi birden çok kez ziyaret etmesini sağlama konusunda ne kadar başarılısınız? E-ticaret veya e-ticaret dışı web siteleri için sadakat, hayatta kalma ile çılgın gibi kâr elde etmek arasındaki fark olduğu anlamına gelebilir.

Öncelikle, x defadan fazla ziyaret etmiş kişiler için istediğiniz site ziyaretlerinin yüzdesi için bir hedef belirleyin. [X için de bir hedef belirleyin. :)] E-ticaret web sitelerinde, hedefinizi belirlemek için Dönüşüm Günleri raporunuzu  kullanın. İçerik siteleri için belki içerik güncelleme programınızı yansıtabilirsiniz.

Hedef belirlemenin derinliklerini öğrenmek için bu yazıyı mutlaka okuyun » ferhatburakmaden.com/hedef-kurulumlari

Anahtar kelimelerinize, kampanyalarınıza, yönlendiren kaynak raporlarına uygulayın ve hangi kaynakların sadık trafik sağladığını belirleyin. Bunu içerik raporlarınıza uygulayın ve hangi içeriğin Bağlılığı sağladığını belirleyin.

Google Analytics kullanıyorsanız, ihtiyacınız olan veriler buradadır: Kitle > Davranış > Sıklık ve Yenilik.

Makro Dönüşüm Oranı + Mikro Dönüşüm Oranı

En sevdiğiniz ölçütü seçin ve ziyaretçilerin %2’sinden daha azının dönüşüm sağladığını fark edeceksiniz. Yalnızca Makro Dönüşüm Oranına odaklanmak, dönüşüm sağlamayanların %98’inden herhangi bir iş değeri alıp almadığınızı önemsemediğiniz anlamına gelir.

Mikro Dönüşümler dağıttıkları uzun ve kısa vadeli iş değeri (Hedefler), sizin için yarattıkları ekonomik değerin, Makro dönüşümlerinizin gelir raporlarından çok daha büyük olduğunu çabucak anlayacaksınız!. Bunun için optimize etmek BÜYÜK kazanmanızı sağlayacaktır.

Bakmanı gereken yer Dönüşümler > Hedefler > Hedef URL’ler

Bir içerik sitesi olsanız bile veriler oradadır. raporundaki ayrıntılar. Hedef belirlemek iki dakika sürer ama hedef değerleri belirlemek bir hafta sürebilir.

Ziyaret Başına Hedef Değeri

Bu Temel Performans Göstergesi;

  1. %2’ye odaklanma saplantısının ötesine geçmenize yardımcı olur. Çünkü sizi her ziyarete odaklanmaya zorlar.
  2. Sizi, ziyaretçilerinize birden çok sonuç sunmak için web’i kullanan bir işletme yaratmaya teşvik eder.

Her ziyaretçi dönüşüm sağlamayacak ancak her ziyaretçinin bir miktar “Ekonomik Değer” sunacağını umuyoruz. Bu ölçüye bakmak, daha yüksek değere katkıda bulunan Hedefleri belirlemenize ve nereye odaklanmanız gerektiği gibi basit şeyleri anlamanıza yardımcı olur.

Twitter 87 kuruş Ziyaret Başına Hedef Değeri veriyorsa ve Google 97 kuruş veriyorsa, o zaman belki de sosyal medya gurusunun tavsiyesini takip etmek yerine SEO stratejilerime odaklanmaya devam etmek isteyebilirim.
  1. Küçük İşletme Metrikleri
    1. Edinme Başına Maliyet
    2. Çıkma Oranı
    3. Ödeme Vazgeçme Oranı
    4. Makro Dönüşüm Oranı
    • Edinme
      • EBM
      • Tıklama Oranı
    • Davranış
      • Çıkma Oranı
      • Ödeme Vazgeçme Oranı
      • Sayfa Derinliği
  2. Makro Dönüşüm Oranı + Mikro Dönüşüm Oranı
  3. Ziyaretçi Başına Hedef Değeri

Küçük işletme kategorisindeki web sitelerinden temel farkları, çoklu dönüşümler, daha derin site katılımı ve edinme verimliliğinin daha iyi analizi için çekim yapmamızdır.

Büyük Ölçekli İşletme Web Siteleri için En İyi Metrikler / KPI’lar

Edinme

  • Tıklama Oranı
  • Yeni Ziyaretlerin Yüzdesi

Bu metriği, hangi gelen pazarlama çabalarının işletmeye yeni kullanıcılar getirdiğini anlamak için edinme stratejimi sürekli olarak optimize etmek için kullanıyorum.

Kazanılan, sahip olunan ve ücretli medyanıza bakarsanız, bu metrik özellikle ücretli medya çabalarınız için önemlidir. Yeniden hedefleme / davranış hedefleme kampanyalarınız dışında, ücretli aramanızın, görüntülemenizin, bağlı kuruluşunuzun ve sosyal çabalarınızın yeni ziyaretçiler getirmesini istiyor olabilirsiniz.

Nerede Bu Metrikler? Her yerde!

Optimum analiz için segmentlere ayırmayı unutmayın.

Davranış

  • Çıkma Oranı
  • Ödeme Vazgeçme Oranı
  • Sayfa Derinliği
  • Bağlılık (Ziyaret Sayısı)
  • Etkinlikler / Ziyaret

Her harika büyük web sitesi, sofistike teknolojiler (Flash, AJAX, Gadgets + + +) aracılığıyla karmaşık deneyimler (videolar, demolar, dinamik slayt gösterileri, yapılandırıcılar + + +) sunar. Etkinlik izlemeyi seviyorum çünkü genellikle şaşırtıcı derecede pahalı girişimleri ölçmemize yardımcı oluyor.

etkinlikler

E-ticaret olmayan bir web siteniz varsa, Google Analytics Çok Kanallı Dönüşüm Hunisi raporlarında sizin için hoş bir şey vardır . Ödemeye Gecikme Süresi raporu. E-ticaret siteleri için İşlem Günleri ile tam olarak aynı verileri gösterir.

Nerede? Dönüşüme Kadar Geçen Günler, web analizi raporlarınızın E-ticaret bölümündedir. Standart bir rapordur. Kaynaklarınızı bölümlere ayırmayı unutmayın ve derin bilgiler elde etmeye çalışın. Gecikme Süresi, aracınızda standart bir rapor olabilir veya olmayabilir. Google Analytics’te burada standart bir rapor sunar. Dönüşümler> Çok Kanallı Hunileri> Gecikme Süresi.

Desteklenen Dönüşüm Yüzdesi

Bu, tüm müşterilerim, ortaklarım için standart hale getirdiğim en yeni ölçümdür. Destekli Dönüşümler, ziyaretçilerinizin çoğunluğunun dönüşmesi (makro ve mikro dönüşümler) biraz zaman alıyorsa neden sorusunu sorun. Neredeyse tüm web analizleri tek kanalı optimize etmeye odaklanıyor? Satış ortağı tıklaması dönüşümden önceki son tıklama olduğu için, bu dönüşüm için optimize edilmesi gerekir mi? Özellikle Ziyaretçi aslen Facebook veya Google veya her ney aracılığıyla geldiyse?

Dönüşümlerinizden kaç tanesi, dönüştürmeden önce birden fazla reklam, medya, pazarlama temasına sahipti? Gerçekten başarılı şirketlerdeki akıllı Analistler bunu anlıyor…

desteklenen dönüşümler

Sonra bu verileri şirket için tek tek kanallar yerine kanal portföyünü optimize etmek için kullanın. Bu metrik ve sonraki analizin şirketiniz üzerinde harika bir etkisi olacaktır.

Google Analytics’te bunu şurada bulabilirsiniz: Dönüşümler > Çok Kanallı Hunileri > Desteklenen Dönüşümler

Ve bitirdik!

Büyük işletmeler için, sağlam bir uçtan uca iş performansı görünümü sağlayacak 13 temel ölçüm belirledik. Orta ölçekli işletmelere göre en önemli fark, gerçekten, gerçekten, gerçekten oturum (çoklu ziyaretler) davranışına odaklanmış olmamızdır.

İşte bu yazıda önerdiğim metriklerin bir özeti…

en iyi metrikler

Umarım yukarıdaki resim, ölçüm stratejinizdeki mevcut boşlukların nerede olabileceğini hızlı bir şekilde teşhis etmeye yardımcı olur.

Ek olarak, küçük bir işletme iseniz, orta büyüklükte olmaya başladığınızda başka neleri ölçmeniz gerektiğini bileceksiniz ve bu eşiği geçerseniz, büyük işletme durumunuzla birlikte gelen ölçümleri bileceksiniz.

Ferhat Burak Maden

Selam! Ben Burak, E-Ticaret ve Dijital Pazarlamaya Gönül Vermiş İşini Aşk İle Yapan Aynı Zamanda Bildiklerimi Aktarmaktan Zevk Alan 🏆️SEO | PPC | SMM | Analytics | 🔥 E-Ticaret ve Dijital Pazarlama Danışmanıyım. Bana Sormak İstediğiniz Herhangi Bir Soru Varsa Lütfen Çekinmeden Yorumlar Bölümüne Yazın. En Kısa Sürede Sorunuzu Yanıtlayacağımdan Emin Olabilirsiniz. Şirketiniz İçin Danışmanlık Almak İstiyorsanız WhatsApp Butonuna Tıklayarak Yada İletişim Bölümünden Form Doldurarak İletişime Geçebilirsiniz. Görüşmek Üzere... 👋

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button