Google Analytics

Google Analytics İle Hedef Kitlenizi Keşfedin

Google Analytics İle Hedef Kitlenizi Keşfedin, Google Analytics verilerine baktığınızda çok sayıda sosyo demografik veriler var. Google’ın bilgileri nasıl öğrendiğini merak ediyor olabilirsiniz. Google Analytics bizi özellikle tarayıcılarımızdan ve uygulama etkinliğinizden bizi deşifre eder. Google’da arama geçmişinize dayanarak bannerlara tıklama vb. yaptığımız işlemlerden Google’ın algoritması bizi belirli bir profil içinde gruplar.

Google’ın sizin hakkınızda ne düşündüğünü bilmek istiyorsanız tıklayın > authenticated

Google Analytics Demografi Raporuna Genel Bakış

Google Analytics İle Hedef Kitlenizi Keşfedin hedef kitlemizde kimler var öğrenme başlayalım. Google Analytics’i açtıktan sonra KİTLE > DEMOGRAFİ sekmesine tıkladıktan sonra Genel Bakış raporuna göz atmaya başlıyoruz.

Google Analytics İle Hedef Kitlenizi Keşfedin - hedef kitle genel bakış

Resmi Büyüt

Rapora ilk baktığımızda, kullanıcıların çoğu 25 ila 34 arasında ve kadınlar olduğunu ilk bakışta görebiliyoruz. Bu yüzden de muhtemelen benim hedef kitlem bu aralıktaki kadınlar olduğunu düşünebilirim. Kampanyamı bu hedef kitlesine göre banner reklamları veya arama ağı veya sosyal medya reklamları ile hedef alabilirim. Sadece bu verileri baz alırsanız büyük bir hata olur 😀 . Size nedenini göstereyim.

Google Analytics Yaş Raporu

Demografi raporunun içinde “Yaş” raporuna tıklıyoruz ve aşağı kaydırıyoruz.

hedef kitle yaş

Resmi Büyüt

Kullanıcıların %38’i 25 ve 34 yaş aralığında ve en üste evet düşünebilir. Bunlar, hedeflemek istediğim kullanıcılar ama aslında ne kadar dönüşüm gerçekleştirdiklerine bakmamız gerekiyor. Çünkü bu web sitesi bir e-ticaret sitesi olduğundan dönüşüme bakmak akıllıca olur.

Ortalama dönüşüm oranının %0,52 olduğunu görebilirsiniz. Ve üstteki 25-34 ortalamanın altında kalıyor ama çok da fark yok. Ancak 3. satıra bakarsak 18-24 yaş aralığın dönüşüm oranları 25-34 den daha yüksek. Amacımız satışları veya dönüşümlerimizi artırmak ise bu verileri dikkatli okumakta fayda var. Bu nedenle, 25 ila 34 arasında yaş gurubunun en iyi hedef kitle grubumuzda olduğu düşüncesini değiştirebiliriz. Aslında sadece bir metrikle gitmemek ve her zaman daha fazla metriğe bakmakta fayda var.

Biraz daha derine inelim ve ikincil boyuta cinsiyet yazarak yaş ve cinsiyet karşılaştırması yapalım.

Size sunduğum bu e-ticaret sitesi yeni aldığım bir e-ticaret sitesidir. Bu sitede yapılacak çok iş var çünkü dönüşümleri iyi değil. Bu tarz blog’larda e-ticaret sitelerinden pek örnek verilmiyor genelde kendi sitelerinden örnekler ile ilerleniyor. Bu yazıyı okuyanlara fayda sağlayacağını düşündüğüm için metriklerin nasıl değerlendirildiğini göstermek adına örnek e-ticaret sitesinden ilerliyorum.

hedef kitle cinsiyet raporu

Resmi Büyüt

hedef kitle yaş ve cinsiyet raporu

Resmi Büyüt

Bu örnekteki web sitesi kadın giyim üzerine olduğu için kesinlikle en iyi hedefleme grubumuzun üçüncü satır olduğunu görebiliriz. Ve bu grafikte dikkat çekmek isteğim bir nokta ise bayan giyim üzerine olan web sitesinde 25-34 yaş aralığında olan erkeklerin kadınlardan daha fazla dönüşüm oranına sahip olmasıdır.

Bu da demek oluyor ki bir kampanya yaptığımızda 25-34 yaş aralığındaki erkeklerde bizim hedef kitlemiz içindeler. Bu yaş aralığında olan erkekler genelde nişan veya yeni evlilik çağında olduklarında eşlerine hediye alabileceklerini gösterir. Bizde bundan sonra bu erkeklere yönelik ayrı kampanyalar hazırlamamız satışları arttırabilir. 65 yaş üstü dönüşüm oranı sizi yanıltmasın çünkü sitenin reklam hesaplarını incelediğimde bu yaş aralığındaki kitle istenilen geliri sağlamıyor.

Google Analytics Coğrafi Raporuna Genel Bakış

Hedef kitlemizin yaş ve cinsiyetinde fikir sahibi olduğumuza göre analizimizi biraz daha derinleştirerek kitlemizin hangi dili konuştuğunu ve nerede yaşadığını tespit edelim. Dil raporuna göz atarak analizlerimizi derinleştirelim.

hedef kitle tarayıcı dil raporu

Resmi Büyüt

Coğrafi raporlarından dil raporunda gördüğünüz gibi tr-tr dil boyutu olarak ilk sırada. İlk sırada olması çok normal çünkü bu web sitesi sadece Türkiye’de satış yapan bir e-ticaret sitesi. Peki bu kısaltmalar nereden geliyor?

Bu boyuttaki değerler, kullanıcıların tarayıcı dilinden gelir. Yani örneğin Türkiye’de yaşıyorum ve tarayıcım Türkçe olarak ayarlanmışsa tr-tr olarak görünür. Bu web sitesinde dil raporunda değerlendirmeye alacağımız iyi bir metrik yok çünkü sadece Türkiye’de satış yapan bir kadın giyim sitesi. Ama bu site uluslararası e-ticaret yapıyor olsaydı işte o zaman Rusya’yı değerlendirmeye alırdık çünkü dönüşüm oranı ortalamanın üstünde ve ar olarak kısaltılmış yeri hedef kitlemiz olarak değerlendirebilirdik. Ama bu web sitesi için değerlendirmeye almıyoruz.

Google Analytics Yer Raporu

Şimdi de Coğrafi raporlardan Yer raporlarına bakalım.

hedef kitle yer raporu

Remi Büyüt

Asıl satış yerimiz olan Türkiye’ye tıklayarak kendi coğrafyamızı inceleyelim. Bakalım hangi şehirlerden dönüşüm oluyor.

hedef kitle yer raporu türkiye

Resmi Büyüt

Sizce de harika değil mi? Ülkemizin hangi şehirlerinde bizim ürünlerimize olan ilgiyi görmek. Evet! ilk sırayı her zamanki gibi İstanbul alıyor çünkü nüfus bakımından en fazla olan ilimiz. Mersin ise İstanbul nüfusunun neredeyse 20’de 1 kadarken İstanbul’u dönüşüm oranı olarak 3’e katlıyor hem de ortalama dönüşüm oranından 3 kat daha fazla. Evet İstanbul bize daha çok gelir sağlıyor olabilir ama biz bir web sitesini analiz ederken dönüşüm oranlarını hemen çıkma oranları gibi metrikleri de baz alıyoruz.
Hedef kitlemizde elbette İstanbul olacak ama dönüşüm oranlarını dikkate alarak o şehirlere biraz daha ağırlık vereceğiz. Dönüşüm oranı az olan şehirlerin dönüşüm oranlarını arttırmak için yollar arayacağız.

Bu metrikler sadece sayılardan ibaret değildir. Bu metriklerden ders çıkarmalıyız çünkü bundan sonra yapacağımız tüm çalışmalar bu metrikler üzerinden şekillenecek. Metrikleri yorumlamanın ne kadar önemli olduğunu bu örnekte görmüş olduk. O yüzden verileri yanlış okumak ve yanlış karar almak çok kolaydır. Önemli olan verileri doğru okuyup yorumlamaktan geçer.

Web sitenizin tarayıcı performansını öğrenmek ve site ziyaretçilerinizin hangi tarayıcılarda sorunlar yaşadığını öğrenmek için tıklayın » ferhatburakmaden/google-analytics-ile-sitenizin-tarayici-performansini-olcun/

Ferhat Burak Maden

Selam! Ben Burak, E-Ticaret ve Dijital Pazarlamaya Gönül Vermiş İşini Aşk İle Yapan Aynı Zamanda Bildiklerimi Aktarmaktan Zevk Alan 🏆️SEO | PPC | SMM | Analytics | 🔥 E-Ticaret ve Dijital Pazarlama Danışmanıyım. Bana Sormak İstediğiniz Herhangi Bir Soru Varsa Lütfen Çekinmeden Yorumlar Bölümüne Yazın. En Kısa Sürede Sorunuzu Yanıtlayacağımdan Emin Olabilirsiniz. Şirketiniz İçin Danışmanlık Almak İstiyorsanız WhatsApp Butonuna Tıklayarak Yada İletişim Bölümünden Form Doldurarak İletişime Geçebilirsiniz. Görüşmek Üzere... 👋

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button