Google AdsSEOSosyal Medya Yönetimi

A’dan Z’ye Seo ve Dijital Pazarlama Sözlüğü

  1. AlgoritmaAlgorithm: Arama motorlarının kullanıcının arama terimleri için hangi sonuçların en iyi olduğunu belirlediği faktörlerdir.
  2. Alternatif metinAlt text: Alternatif metin, bir görüntüye HTML’nin niteliği olarak ekleyeceğiniz etikettir. Arama motorları sitenizi tararken, resimleri göremezler, böylece bu etiket resminizin ne olduğunu anlamalarına yardımcı olur. Kullanıcı bu metni yalnızca sitedeki görüntüler düzgün yüklenmezse görebilir.
  3. Analytics: Bir web sitesinin kullanıcılarıyla tıklama oranı ve hemen çıkma oranı vb. Gibi performansını gösteren bir veri koleksiyonudur. Ayrıca, bir siteyle etkileşimde bulunurken müşterilerin davranışlarını da görüntüleyebilir.
  4. İndex: Arama motorlarının, arama sonuçlarına dahil ettiği içeriklerdir.
  5. Bağlantı metniAnchor text: Köprü içinde görünen, tıklanabilir metne denir; bu, bir siteyi sıralarken arama motorlarının dikkate aldığı faktörlerden biridir.
  6. AMO : Seo’un türkçe kısaltması yani arama motoru optimizasyonudur
  7. Backlink: Bir siteden diğerine alınan bir bağlantıdır.
  8. ASO: App Store Optimizasyonu anlamına gelir.
  9. Marka bilinci oluşturmaBranding: Marka bilinci oluşturma, bir fikir edindiğimizde, bir resim oluşturduğunuzda ve bunu bir kitleye pazarladığınız zamandır. Çevrimdışı ve çevrimdışı gerçekleşen birden çok markalama biçimi vardır.
  10. Bozuk bağlantıBroken link: Artık çalışmayan bağlantıdır. Bu, kullanıcıyı yönlendirdiği sayfanın mevcut olmadığı anlamına gelir. Bunun nedeni, sayfanın farklı bir URL’ye taşınması veya sayfanın silinmesi olabilir.
  11. White hat Seo: Etik olan Seo teknikleridir.
  12. Grey hat Seo: White hat Seo ve Black Hat Seo karışımını kullananlara denir.
  13. Black Hat Seo: Etik olmayan Seo teknikleridir. Genellikle arama motorlarını açıklarından faydalanılmaya çalışılır.
  14. TarayıcıBrowser: Bir kullanıcının internetteki web sayfalarını görüntülemek için kullanacağı tarayıcıdır. Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox gibi birden fazla tarayıcı vardır.
  15. ÖnbellekCache: Verilerin, kullanıcının ziyaret ettiği web sayfalarından depolandığı ve daha hızlı yükleme süreleri oluşturduğu yerdir.
  16. Kurallı etiketCanonical tag: Bu etiketler, yinelenen içeriğe sahip arama motorlarına yardımcı olmak için kullanılır. Kurallı bir etiket, arama motoruna sayfanın yinelendiğini söylemek için kullanılır, böylece diğeri arama motorunda sıralanabilir.
  17. İçerikContent: İnternetteki herhangi bir web sayfasında görünen metin, video, resimlerdir. Bir web sitesini sıralamanın en büyük faktörlerinden biridir.
  18. Google News: Google tarafından haberleri listelemek için açtığı sayfadır.
  19. DönüşümConversion: Kullanıcının web sitenize ulaştığında gerçekleştirmesini istediğiniz eylemdir. Bu, bültene kaydolmak veya bir ürün satın almak olabilir.
  20. TarayıcıCrawler: Arama motorlarının sitelerin içeriğini dizine eklemek için kullanır.
  21. Breadcrumb: Sayfa işaretleri yolu olarak adlandırılır. Siteyi kullananların site içerisinde kaybolmaması için gereklidir.
  22. CSS– Basamaklı stil sayfaları web sitesinde stilleri, yazı tiplerini ve renkleri içeren kodun bir parçasıdır.
  23. Tıklama Oranı (TO)Click-through Rate(CTR) Tıklama oranı, analizde görünen bir metriktir. Kampanyanızın ne kadar başarılı olduğunu belirlemek için kullanılır. Toplam tıklama sayısının gösterim sayısına bölünmesiyle hesaplanır.
  24. Dijital Pazarlama– Dijital pazarlama, online platformları içeren her türlü pazarlama faaliyetleridir. Bu faliyetler, E-postalardan SEO’ya ve Google Reklamlarından Sosyal Medya’ya kadar her şey olabilir.
  25. DizinlerDirectories: Dizin, Yell, Thomson Local, Scoot gibi farklı sektörlerden şirketlerin bir listesini içeren işletmeler ve sitelerdir. Kategorilere göre sıralanmış web siteleri listeleridir.
  26. Alan Adı OtoritesiDomain Authority: Alan adı otoritesi metriği, Google’ın bir web sitesini sıralarken dikkate aldığı faktörlerden biridir. Bu, sitenizin yaşı, boyutu ve popülerliğine göre belirlenir.
  27. 301: Sitedeki URL’lerin kalıcı olarak başka URL’lere yönlendirilmesi.
  28. 302: Sitedeki URL’lerin geçici olarak başka URL’lere yönlendirilmesi.
  29. 404: Yanlış veya eksik URL’lerin yönlendirildiği hata sayfası.
  30. 500: Sunucu hataları
  31. E-ticaret: E-ticaret, bir sitenin sipariş ve ödeme almasını sağlayan çevrimiçi bir mağazadır.
  32. TakipçiFollower: Takipçiler, gönderdiğiniz herhangi bir içeriğe abone olan kişileri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu terim çoğunlukla sosyal medya çevrelerinde kullanılır.
  33. Gif: Bir gif, jpeg’den daha düşük çözünürlüklü bir görüntüdür, ancak kısa animasyon özelliklerini destekler.
  34. Domain: Web sitenin alan adıdır.
  35. Hit : Siteye bir günde giren tekil kullanıcı sayısıdır.
  36. Google Adwords-Ads: Google’ın tıklama başına ödeme (PPC) olarak da bilinen bir pazarlama seçeneğidir. Google’ın arama sonuçlarında, tıklama başına bir ücret ödeyeceğiniz sponsorlu reklamlar oluşturmanıza olanak tanır. Ayrıca Youtube reklamları ve Display reklamları gibi bir çok reklam modelleri vardır.
  37. Ana sayfaHomepage: Bir web sitesinin ana sayfasıdır.
  38. HTML: Köprü metni biçimlendirme dili, metin, resim, tablo, liste vb. biçimlendirmeyi temsil etmek için kullanılan kodlama etiketleridir.
  39. Köprü– Hyperlink: Kullanıcının başka bir siteye veya belgeye erişebilmesi için tıklanabilir metin vb.
  40. Cache: Sitenin önbelleğe alınması.
  41. Gelen BağlantıInbound Link: Bu aynı zamanda backlink olarak da bilinir, sitenize işaret eden başka bir siteden gelen bir bağlantıdır
  42. DizinIndex: Dizin, arama motorlarının taradığı ve daha sonra arama sonuçlarında saklanan bir veri koleksiyonudur.
  43. EtkileşimInteract: Pazarlama bağlamındaki bu kelime, kullanıcı tabanınızla etkileşim kurma sürecinizdir. Bu, sosyal medya ve forumlar gibi birden fazla yolla yapılabilir.
  44. Java: Bu, tarayıcılarda belirli programları çalıştırmak için kullanılan bir bilgi işlem dilidir.
  45. JavaScript: JavaScript, bir web sitesinin HTML’sinde çalışan bir komut dosyası dilidir
  46. Cookie: Web sitelerinin bilgisayarlarda bırakmış olduğu iz.
  47. JPG: JPG veya Joint Photographic Group görüntüler için kullanılan bir dosya türüdür, yüksek kaliteli görüntüleri daha küçük bir dosya boyutunda saklamanızı sağlar. Kayıplı sıkıştırma olarak adlandırılan budur, bu nedenle genel görüntü kalitesi üzerinde bir etkisi olacaktır.
  48. Anahtar kelime Keyword: Anahtar kelimeler bir web sayfasının içeriğini en iyi tanımlamak için kullanılır. SEO açısından, sayfalar, arama motorlarının sitenizi taramasına ve sayfanızın ne hakkında olduğunu kolayca anlayabilmesi için optimize edilmelidir.
  49. Anahtar Kelime YoğunluğuKeyword Density: Anahtar Kelime Yoğunluğu, anahtar kelimenin web sayfasında ne sıklıkta belirtildiğidir.
  50. Anahtar Kelime İfadesiKeyword Phrase: Bu, bir anahtar kelime öbeği oluşturmak için yalnızca 2 veya daha fazla kelimedir.
  51. Açılış SayfasıLanding Page: Açılış sayfası, kullanıcının bir arama motorunda, e-postada, google reklamında vb. Bir bağlantıyı tıkladıktan sonra sona erdiği sayfadır.
  52. Server Location: Sunucunun barındırıldığı olduğu ülke, yer.
  53. BağlantıLink: Bağlantı, birini bir yerden başka bir yere yönlendirmek için kullanılan bağlantıdır. Genellikle kullanıcının tıklaması için metin veya resim biçimindedir.
  54. Bağlantı YapısıLinking Structure: Bir bağlantı yapısı, arama motorları sitenizi tararken aradığınız şeydir, kullanıcıların sitenizde kolayca gezinebileceği arama motorlarına işaret ettiği için net ve iyi eşlenmiş bir bağlantı yapısı SEO için önemlidir
  55. Meta VeriMeta Data: Bu veri türü, arama motorlarının bir web sayfasının ne hakkında olduğunu anlamalarına yardımcı olmak için kullanılır. Meta veriler, etiketler ve düz metin biçimindedir.
  56. Meta Açıklama Meta Description: Meta açıklama, bir web sayfasının ne hakkında olduğunun kısa bir açıklamasıdır.
  57. Meta EtiketMeta Tag: Bu, arama motorlarının web sayfalarını anlamasına yardımcı olmak için kullanılan bir etikettir, etiketlerin, arama motorlarının dikkate alacağı <h1>, <h2>, <p> vb.
  58. Meta BaşlıkMeta Title: Meta Başlık, bir arama motorunda sayfa sonuçları için gösterilecek başlıktır. Bu, sayfanın ne hakkında olduğunu açıkça belirtmeli ve en fazla 60 karakter içermelidir.
  59. MetrikMetric: Metrik, bir web sitesinin nasıl performans gösterdiğini belirlemek için kullanılan bir veri parçasıdır. SEO, bir sitenin iyileştirilmesi gereken yerleri anlamak için birçok metriğe bakmayı içerir.
  60. Rich Snippet: Arama sonuçlarında oylama, yazar makale gibi etiketlerdir.
  61. Mobil UyumlulukMobile Friendly: Mobil Uyumluluk, bir kullanıcının her türlü cihazda web sitenin doğru bir şekilde açılmasıdır.
  62. Negatif Anahtar KelimeNegative Keyword: Bunlar, bir reklam kampanyası için gereksiz görülen anahtar kelimelerdir. Bir kampanyaya negatif anahtar kelimeler eklemek, bütçede herhangi bir israfı önlemek için sitenin o anahtar kelime için sonuçlarda gösterilmesini engeller.
  63. Sayfa Dışı Seo Off-Page Seo: Web sitenizin dışında gerçekleşen site sıralamalarınızı etkileyen tüm işlemleri açıklamak için en iyi kullanılan terimdir. Buna geri bağlantılar, dizinler vb.
  64. Sayfa Dışı Seo – On-page Seo: SEO’nun gerçek web sitesinin kendisini içeren alanlarıdır. Bu, meta etiketler, dahili bağlantı yapıları vb. Gibi faktörler olabilir.
  65. OptimizasyonOptimising: Bir sitenin site içi ve site dışı öğelerini, arama motorlarındaki sıralamasını yükseltmek için değiştirme işlemini gerçekleştirir.
  66. NoFollow: Google’a backlinleri takip etmemesi için verilen etikettir.
  67. DoFollow: Google’a backlinkleri takip etmesi için verilen etikettir.
  68. Organik Trafik: Organik trafik, ücretli reklam içermeyen doğal arama sonuçlarından bir web sitesi üzerinden gelen kişilerdir.
  69. Sayfa YetkilisiPage Authority: Bir sayfanın arama motorları sonuçlarında gösterilme olasılığını belirleyen başka bir metriktir. 1’den 100’e kadar bir puan ölçeğine sahiptir
  70. Sayfa SıralamasıPage Rank: Sayfa Sıralaması veya PR, bir sitenin Google’ın arama motorunda ne kadar üst sıralarda yer alacağı konusunda önemli bir faktör olan 1 ile 10 arasında değişen bir metriktir. Algoritmada değişiklikler meydana geldiğinden, bu metrik artık o kadar alakalı değil.
  71. Ücretli TrafikPaid Traffic: Bir web sitesi üzerinden Google Adwords gibi ücretli reklamlar yoluyla gelen trafiktir.
  72. Eklenti: Ekstra özelliklere ve işlevselliğe izin vermek için web sitelerine eklenebilen bir uzantıdır. Popüler eklenti türleri arasında iletişim formları, e-ticaret vb.
  73. PNG: PNG veya Taşınabilir Ağ Grafikleri, kayıpsız Sıkışmayı destekleyen bir görüntü dosyası türüdür. Bu, orijinal görüntü kalitesinin etkilenmediği anlamına gelir.
  74. PPC: PPC veya Tıklama başına ödeme, web sitenizin arama motorlarında reklamı yapılmasına izin veren belirli anahtar kelimeler için teklif içeren bir İnternet pazarlama şeklidir.
  75. SıralamaRanking: Bir web sitesinin sıralaması, bir arama motorunda oturduğu konumdur. Arama sonuçlarında ilk üç sırada en fazla trafik elde edilir, bu yüzden SEO tamamen bir web sitesinin bir arama motorundaki konumunu artırmakla ilgilidir.
  76. YönlendirmeRedirect: Yönlendirme, bir URL’nin başka bir URL’ye yönlendirildiği zamandır. Bu, birden çok alan adının aynı web sitesine inmesine izin vermek için kullanılır. Örneğin, bir site .co.uk alan adında olabilir, ancak .com’a yazanlar için sitenize de inmek istersiniz.
  77. YönlendirmeReferral: Başka bir siteye bağlantı veren sayfaya bağlanan site için yönlendirme sayfası denir.
  78. Duyarlı Web Sitesi Responsive Website: Duyarlı bir site, kullanıcının hem masaüstü hem de mobil cihazlarda etkileşim kurması çok kolay olan sitedir.
  79. Sonuçlar SayfasıResults Page: Bir sonuç sayfası, bir anahtar kelimeye her yazdığınızda ve arama yaptığınızda arama motorunun atacağı sayfadır.
  80. RSS: RSS veya Zengin Site Özeti, sitenizdeki güncellemeler hakkında bilgi bırakabileceğiniz yerdir, kullanıcılar bildirim alabilirler.
  81. Arama Motoru DoygunluğuSearch Engine Saturation: Bu, 1 sonuç sayfasında aynı siteden gösterilen birçok sayfayı tanımlamak için kullanılan terimdir.
  82. Arama Hacmi Search Volume: Arama hacmi, bir anahtar kelimenin veya anahtar kelime öbeğinin ayda bir arama sayısıdır.
  83. SEM: Arama Motoru Pazarlaması, ücretli (PPC) ve ücretsiz (SEO) arama içeren arama motorlarında genel pazarlamayı tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
  84. SEO: Arama Motoru Optimizasyonu bir web sitesinde bir arama motorunda organik sıralamalarını geliştiren bir pazarlama yöntemidir.
  85. SERP: SERP veya arama motorları sonuç sayfası, bir kullanıcı bir arama motoruna bilgi yazıp aramayı tamamladıktan sonra gösterilen sayfadır.
  86. Site Haritası– Sitemap: Site haritası, bir web sitesinde bulunan ve tarayıcıların sayfaları kolayca tarayabilmesi için haritalanmış sayfaların listesidir.
  87. Sosyal Medya PazarlamasıSocial Media Marketing: Bir web sitesine trafik ve satış yapabilmek için Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarını kullanan bir pazarlama şeklidir,
  88. Spam: Spam genellikle bir web sitesine veya bilgisayara zarar verebilecek, alakasız içerik olan bir e-posta biçiminde gelir.
  89. Sponsorlu SonuçlarSponsored Results: Sponsorlu sonuçlar, reklam sonuçları olarak da adlandırabileceğiniz sonuçlardır. Bunlar genellikle, daha fazla trafik elde etmenizi sağlayan belirli anahtar kelimeler için teklif şeklindedir. Google Adwords gibi sponsorlu sonuçlar oluşturmanıza olanak tanıyan araçlar vardır.
  90. TrafikTraffic: Pazarlamadaki trafik, web sitelerindeki kullanıcıları tanımlamak için kullanılır. Trafik ölçüsü, bir pazarlama kampanyasının ne kadar başarılı olduğunu belirleyen temel faktörlerden biridir.
  91. TXT: Bu çok temel düzenleme seçeneklerine sahip bir metin dosyasıdır.
  92. URL: Herhangi bir dosyanın internette bulunduğu yerlerde, URL olarak bilinen benzersiz bir web adresine sahiptir. Kullanıcılar dosyayı görüntülemek için bir tarayıcıya yazabilir.
  93. Kullanıcı DeneyimiUser Experience: Kullanıcı deneyimi, kullanıcıların bir kullanıcının web sitenizde gezinme, ürün satın alma vb. Deneyimlerinden ne kadar memnun olduğu belirlenir.
  94. GörünürlükVisibility: Görünürlük, web sayfalarınızın google gibi arama motorlarında ne sıklıkta göründüğüne göre belirlenir. SEO’nun amacı, sitenizi çok daha fazla anahtar kelime ve kelime öbeği için göstermesi için bu faktörü geliştirmektir.
  95. XML: Bu, site haritaları vb. İçin kullanıldığını göreceğiniz bir biçimlendirme dilidir.
Seo Nedir Yazımı Okumak İçin Tıkla ⇒ ferhatburakmaden.com/seo-nedir

Ferhat Burak Maden

Selam! Ben Burak, E-Ticaret ve Dijital Pazarlamaya Gönül Vermiş İşini Aşk İle Yapan Aynı Zamanda Bildiklerimi Aktarmaktan Zevk Alan 🏆️SEO | PPC | SMM | Analytics | 🔥 E-Ticaret ve Dijital Pazarlama Danışmanıyım. Bana Sormak İstediğiniz Herhangi Bir Soru Varsa Lütfen Çekinmeden Yorumlar Bölümüne Yazın. En Kısa Sürede Sorunuzu Yanıtlayacağımdan Emin Olabilirsiniz. Şirketiniz İçin Danışmanlık Almak İstiyorsanız WhatsApp Butonuna Tıklayarak Yada İletişim Bölümünden Form Doldurarak İletişime Geçebilirsiniz. Görüşmek Üzere... 👋

Benzer İçerikler

2 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button