Google Analtics’te En Çok Yapılan Raporlama Hataları
Google Analytics’i web sitenize entegre ettikten sonra çok sayıda harika veriler elde edersiniz. Bu sayede verileri kuruluşunuz için yararlı iç görülere dönüştürebilmek önemlidir. Elde ettiğiniz veriler ile doğru soruları nasıl soracağınızı bilmek ve verilerinizin ne anlama geldiğini anlamak gibi temel beceriler gerektirir. Bu yazıda, Google Analytics raporlama dünyasında sık karşılaşılan birkaç tuzağı ve bunlardan nasıl kaçınılacağını göstereceğim.
Sayfaya Göre Oturumlar
Sitenizde birkaç önemli sayfa olduğunu ve her bir sayfanın görüntülendiği oturum sayısını bilmek istediğinizi varsayalım. Bu, genellikle hataların bildirilmesine neden olan yaygın bir durumdur. Bu durumu yanıtlamak için, birçok kişi boyut sayfası ile metrik oturumların bir kombinasyonunu kullanır.
Bununla birlikte, metrik oturumlar bu bağlamda farklı bir anlama gelir. Aslında, metrik oturumlar kabaca metrik girişlere eşittir. Diğer bir deyişle, bir sayfa kullanıcının o oturum sırasında görüntülediği ilk sayfaysa bir oturum alır. Kullanıcı akışının ilerisindeki sayfalarda sıfır oturum olacaktır.
Bunun yerine, metrikleri incelerken benzersiz sayfa görüntülemelerini kullanmayı deneyin. Benzersiz sayfa görüntülemeleri, söz konusu sayfanın görüntülendiği birçok oturumun sayısını ölçer. Belirli bir oturumdan sonra, bir sayfanın kullanıcı tarafından görüntülenmemiş olması durumunda sıfır benzersiz sayfa görünümü ve bir benzersiz sayfa görünümü vardır. Sayfayı birden çok kez görüntülemek, benzersiz sayfa görüntülemelerin sayısını birden fazla artırmaz. Bu tam olarak aradığımız metriktir.
Kaynak veya Araca Göre Kullanıcılar
Diğer bir yaygın raporlama sorunu, kullanıcılarınızı trafik kanalına göre analiz etmektir. Örneğin, kullanıcılarınızın yüzde kaçının organik aramadan geldiğini bilmek isteyebilirsiniz. Yüzeysel olarak, bu kolay bir soru gibi görünüyor. Ancak biraz daha derine inelim. Bir kullanıcının organik bir kullanıcı olması, ücretli bir arama kullanıcısı olması ne anlama geliyor?
Sonuçta, tek bir kullanıcı sitenize zaman içinde çeşitli farklı trafik kanallarından gelebilir. Bir kullanıcı sitenizi önce ücretli bir reklam aracılığıyla bulur ve daha sonra organik arama yoluyla geri gelirse, bu kullanıcıyı nasıl sınıflandırırsınız?
Bu soruyu analiz etmenin bir yolu, metrik kullanıcılarıyla birlikte boyut kaynak/ araç’a bakmaktır. Neye baktığınızı düşünmezseniz, bazı şaşırtıcı sonuçlara yol açabilir.
Tüm trafik kaynaklarındaki kullanıcıları özetlemeyi deneyin. Toplam 2.558 + 285 + 47 = 2.890 kullanıcı alacaksınız. Bu, Google’ın rapor ettiği toplam kullanıcı sayısı olan 2.760 ile eşleşmiyor (grafiğin üst kısmında).
Google / organik satırında, sitemizi bulmak için bir Google organik araması kullanan toplam kullanıcı sayısını görebilirsiniz. Google / cpc satırında, sitemizi görüntülemek için AdWords’ü kullanan toplam kullanıcı sayısını görebilirsiniz.
Aynı kullanıcı sitemize birden çok kez, yani bir kez organik arama ve bir kez de ücretli reklam yoluyla gelirse, o tek kullanıcı her iki satırda da sayılacaktır. Bu verileri Excel’e aktarırsanız, kullanıcı numaralarınızı toplamayı zorlaştıracaktır. Ayrıca yanlış ölçüme baktığınızın bir işareti de olabilir.
Burada gerçek sorunuzu yeniden düşünmenin zamanı geldi. Sitenize en çok trafiği çeken kanalları mı arıyorsunuz? Öyleyse, oturumlar metriğini kullanmalısınız. Belki de kullanıcıların markanızı başlangıçta nasıl keşfettiğini önemsiyorsunuz. Bu durumda, yeni kullanıcılar metriğini kullanın. Belki de sitenizde hangi kanalların dönüşüm sağladığını gerçekten önemsiyorsunuzdur. Bu durumda, çok kanallı huniler ve ilişkilendirme raporlarına göz atın.
Kullanıcıları trafik kanalına göre gösteren bir rapora bakmak sorun değil, ancak neye baktığınızı anladığınızdan emin olun!
Ortalamaların Ortalamaları
Yaygın bir raporlama kullanım örneği, birkaç boyut içeren bir veri kümesini çekmektir. Örneğin, sitenizin hemen çıkma oranını açılış sayfasına, ülkeye ve trafik kanalına göre ayrıntılı olarak gösteren bir rapor indirebilirsiniz. Bu işlem sırasında, verilerinizi birçok farklı şekilde toplamanız gerekir. Bu, hesaplama hataları olasılığını ortaya çıkarır.
Yaygın bir hata, oranları ve ortalamaları toplamaktır. Bu yazıda hemen çıkma oranını tartışacağım ancak aynı metodoloji, çıkış oranı, oturum başına sayfa sayısı ve sayfadaki ortalama süre gibi diğer toplu ölçümler için de geçerlidir.
Hemen çıkma oranını açılış sayfasına göre ayırdığınızda ne olur?
Google’ın genel hemen çıkma oranını %65 olarak gösterdiğine dikkat edin. Bununla birlikte, her bir açılış sayfasının hemen çıkma oranlarının ortalamasını alırsanız, sonuçta (%62,81 + %88,57 + %77,06) / 3 = %76,15 elde edersiniz. Bu sayılar neden farklı?
Google tarafından bildirilen %65 hemen çıkma oranı, sitenizin bir bütün olarak nasıl performans gösterdiğini gösterir. Toplamda, siteniz 3.435 oturum aldı ve bunların 2.245’i hemen çıkma idi. Sonuç olarak, site genelinde hemen çıkma oranınız 2,245 / 3,435 =% 65’tir.
Hesapladığınız %76 hemen çıkma oranı, sitenizdeki “tipik” bir açılış sayfasının nasıl performans gösterdiğini temsil eder. Açılış sayfalarınızdan bazılarının hemen çıkma oranları yaklaşık %62 iken, bazıları daha az etkilidir ve %88’lik daha yüksek hemen çıkma oranlarına sahiptir.
Bununla birlikte, ortalama olarak, açılış sayfalarınızın hemen çıkma oranı %76’dır. Bu hesaplamada, görünürlüğü yüksek sayfaların, daha az miktarda trafik alan sayfalarla eşit olarak dağıtıldığını unutmayın. Sayfalarınızı aldıkları oturum sayısına göre beğenir ve ağırlıklandırırsanız, genel hemen çıkma oranını (%65) hesaplamış olursunuz.
Hangi numarayı kullanmalısınız? Şüphe duyduğunuzda, genel site hemen çıkma oranını (%65) dikkate alın. Çoğu gösterge tablosu, genel site performansının büyük resim sayılarını gösterecek şekilde tasarlanmıştır. Hemen çıkma oranının “açılış sayfası” versiyonunu bağlam dışında görüntülerseniz, raporunuz kafa karıştırıcı ve yanıltıcı olacaktır.
Bu sayıyı doğru bir şekilde hesaplamak için, verilerinizi indirmeden önce düşünmeniz gerekecek. Unutmayın, hemen çıkma oranlarının ortalamasını almanız size genel olarak yanlış sayıyı verecektir. Dolayısıyla, yalnızca açılış sayfalarının hemen çıkma oranlarını indirirseniz, doğru hemen çıkma oranını asla hesaplayamazsınız.
Bunun yerine, her açılış sayfasıyla ilişkili oturum ve hemen çıkma sayısını indirmelisiniz. Ardından, toplam hemen çıkma ve oturum sayısını toplayın. Son olarak, toplam hemen çıkma sayısını toplam oturum sayısına bölün. Her bir açılış sayfasının hemen çıkma oranı, o sayfadaki hemen çıkma sayılarının o sayfanın oturumlarına bölünmesiyle de hesaplanabilir.
Peki ya raporunuz açılış sayfası performansına odaklanırsa?
Bu durumda, hemen çıkma oranlarının ortalamasını kullanmak sizin için iyi bir seçenek olabilir. Ancak, birkaç şeyi göz önünde bulundurmanız konusunda dikkatli olmalıyız:
- Analizime hangi açılış sayfalarını dahil etmeliyim? Sitenizdeki farklı sayfa türleri doğal olarak farklı performansa sahiptir. Benzer hedeflere sahip sayfaları birlikte gruplamayı düşünmelisiniz.
- Bu sayfaların tümü önemli miktarda trafik aldı mı? Belirli sayfalar yalnızca birkaç oturum aldıysa, bunları analize dahil ederken dikkatli olmalısınız. Örneğin, yalnızca 1 oturumu olan bir açılış sayfasının hemen çıkma oranı %100 veya %0 olacaktır. Bu, sayfanın yapısını temsil etmez, sadece küçük trafik sayılarından kaynaklanan bir rastlantıdır. Siteniz için çok az oturumu olan sayfaları hariç tutmanızı tavsiye ederim. Sizin için işe yarayan bir sayı seçin sitenize ve trafiğinize bağlı olacak şekilde, 30 oturum, 3000 oturum. Bu mümkün değilse, rakamlarınızın ne anlama geldiğini iyice düşünün.
- Sonuçlarınızı aşırı derecede etkileyen aykırı değerler var mı? Analizinizi önemli miktarda trafiğe sahip sayfalarla sınırlandırarak birçok aykırı değer hariç tutulacaktır. Bununla birlikte, sayılarınız hala aşırı uç değerler nedeniyle çarpıksa, medyan gibi daha sağlam bir istatistik kullanmayı düşünmelisiniz.