Google Analytics

Google Analytics İle Sitenizin Mobil Performansını Ölçün

Google Analytics’in en önemli raporlarından biri mobil raporlardır. Peki siz ne sıklıkla bu raporu kullanıyorsunuz? Ya da web sitenizde yeni bir tasarıma giderken önceliğiniz masaüstü sürüm mü yoksa mobil mi oluyor?

Her şeyden önce Google Analytics ile sitenizin mobil performansını ölçün. Mobil trafiğinizi ölçümlemekle işe girişin çünkü nedeni yazının devamında anlaşılacaktır.

Masaüstü kullanım ile mobil kullanım oranı neredeyse 50/50 olsaydı sürpriz olmaz. Ama mobile trafiğinizi %97’lerde ise işte o zaman vaktinizi ve enerjinizi mobil sürüme odaklamalısınız. Elbette masaüstünü ihmal etmeden mobile odaklanın. Çünkü bazı web site ziyaretçileri sitenizi mobilden görüntüleyip masaüstünden satın alım gerçekleştirdiği bilinir bir gerçektir.

Mobil dönüşümleriniz masaüstü dönüşümlerden 4 kattan daha düşük ise o zaman yapılacak çok iş var demektir. Burada dönüşümlere odaklanmadan önce hemen çıkma oranlarına bakın. Eğer hemen çıkma oranı masaüstü sürümü mobil sürümden daha fazla ise burada incelemeye değer hatalar var demektir.

Lafı uzatmadan Google Analytics ile sitenizin mobil performansını ölçümlemek için verilerimize bakalım. Teknoloji raporundan mobil sekmesine geçiş yapalım ve genel bakış da çalışmaya başlayalım.

google mobil performans

Resmi Büyüt

Mobil Mobil Mobil. Ne demek istediğimi şimdi daha iyi anlamış olmalısınız. Site ziyaretçilerinin %93’ü mobilden geliyor. Mobil sürümün dönüşüm oranı ortalama altında, hemen çıkma oranı ortalama altında. Her 100 kişiden 93’ü mobilden sitenizi görüntülüyor.🤔

Raporumuzu incelemeye başladığımızda sitemizin mobil cihazlarda iyi çalışmadığını biliyoruz. Google Analytics ile sitenizin mobil performansını ölçümlemeye devam ederek bir başka metriğe bakalım.

Mobil filtreleme yaparak sadece mobil üzerinden araştırmaya koyulalım. Filtrelemeden “ekran çözünürlüğü” nü seçelim.

Google Analytics İle Sitenizin Tarayıcı Performansını mobil ile ölçün

Resmi Büyüt

Burada ekran çözünürlükleri ve tarayıcıların nasıl ölçümlendiğini anlatmayacağım. Eğer halen tarayıcı ve ekran çözünürlükleri sorununu nasıl tespit edeceğinizi okumadıysanız öğrenmek için tıklayın » ferhatburakmaden/google-analytics-ile-sitenizin-tarayici-performansini-olcun/

1.sıradaki ekran ölçüsü ile 2. sıradaki ekran ölçüsünde dikkat edin. 2. sıradaki mobil 375×667 ekran çözünürlüğüne sahip olan cihaz 1. sıradaki 360×640 ekran çözünürlüğüne sahip olan cihazdan, ziyaretçi olarak daha az iken dönüşüm oranı daha yüksek olması sebebiyetiyle gelirin %17′ sinini karşılıyor. Hemen çıkma oranları arasındaki fark ise 10 kat. Kesinlikle 1. sıradaki ekran boyutu için sitenin incelenip hataları düzeltilmesi gerekiyor.

Ekran çözünürlüğündeki performansımızı inceledikten sonra mobil raporun içinde mobil performansımızı analiz ederken bakacağımız diğer metriklere geçelim. “Cihazlar” raporuna göz atalım ve hangi cihazlarda nasıl performans gösterdiğimize bakalım.

cihazlar arası rapor

Resmi Büyüt
Burada sahip olduğumuz tüm veriler yalnızca mobil cihazlar içindir. 3 cihaz dışında hemen çıkma oranları da dönüşüm oranları da birbirlerine çok yakınlar.

Yukarıdaki alandan işletim sistemlerine bakalım ve kullanıcılarımız hangi oranlarda hangi işletim sistemlerini kullandığını inceleyelim.

işetim sistemleri raporu

Sevsek de sevmesek de seçeneklerimiz Android ve iOS oluyor. Burada aslında yapabileceğimiz çok bir analiz yok ama göstermekte fayda olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu veriler sadece mobil için, bu yüzden masaüstü verileri yok. Aynı zamanda yaşa göre kırılım yaparak müşterilerinizin hangi yaş aralığında hangi işletim sistemlerini kullandığını öğrenebilirsiniz.

Yani bu metrikler sizin hedef kitlenizi tanımanız için fikir verebilir. Hedef kitleniz için web siteniz yeniden inşa ettirmek isteyebilirsiniz.

yaş ve işletim sistemleri raporu

Resmi Büyüt

Elinizin altında imkan var ise bunu sonuna kadar kullanın. Mobil performansımızı incelerken bir diğer metrik olan “Mobil cihaz markası” raporuna bakalım.

mobi cihaz marka performansı

Güzel veriler hem sitemizi mobilde nasıl performans gösterdiğini inceliyoruz hem de hedef kitlemizin kullandığı cihazları keşfediyoruz.

Sonuç: Web sitemizin hangi cihazlarda, ekran boyutlarında, markalarda, işletim sisteminde ve hangi yaş aralıklarında olarak hem web sitemizin performansını ölçümledik hem de hedef kitlemiz hakkında ufak bilgilere rastladık. Şimdi sizde bu bilgiler ışığında kendi web sitenizin mobil performansını ölçümleye başlayın.

Ferhat Burak Maden

Selam! Ben Burak, E-Ticaret ve Dijital Pazarlamaya Gönül Vermiş İşini Aşk İle Yapan Aynı Zamanda Bildiklerimi Aktarmaktan Zevk Alan 🏆️SEO | PPC | SMM | Analytics | 🔥 E-Ticaret ve Dijital Pazarlama Danışmanıyım. Bana Sormak İstediğiniz Herhangi Bir Soru Varsa Lütfen Çekinmeden Yorumlar Bölümüne Yazın. En Kısa Sürede Sorunuzu Yanıtlayacağımdan Emin Olabilirsiniz. Şirketiniz İçin Danışmanlık Almak İstiyorsanız WhatsApp Butonuna Tıklayarak Yada İletişim Bölümünden Form Doldurarak İletişime Geçebilirsiniz. Görüşmek Üzere... 👋

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button