Site İçi Seo 8 Adımda Türkiye’nin En Kapsamlı Rehberi Burada
Site içi Seo sitenizde yapılan çalışmaların tamamını kapsayan Seo faaliyetlerinden biridir. Bunlar içeriklerinizin kalitesi, sitenizin tasarımı, bağlantı yapısı, hız vb konuları kapsar. Site içi seo teknikleri zaman kaybetmeden hemen harekete geçmeniz gereken çalışmalardan biridir.
Büyük miktarda sayfa içere bir siteyle uğramadıkça ve uzun zamandır Seo hizmeti ihmal edilmemişse site içi seo çalışmalarında işiniz daha kolaydır. Aslında en çok zaman alıcı kısmı içerik stratejisinin oluşturulması ve yazılmasıdır. Bir web sitenin düzenli olarak güncellenmesi gerekir ve bunu yapmanı içerik eklemekten daha iyi yolları da da vardır.
Eğer binlerce sayfadan oluşan bir siteniz varsa ve daha önce seo danışmanı ile site içi Seo (On Page Seo) çalışması yapılmamışsa evet önünüzde büyük bir iş yükünüz var. Ama bu çalışmaları yaptıktan sonra işlem tamamdır. Bundan sonra sürekliliği sağlamaya kalır. Eğer sürekliliği sağlayamazsanız süreç istediğiniz gibi sonuçlanmayabilir.
8 Adımda Site İçi SEO Teknikleri;
Aşağıdaki 8 maddede site içi seo tekniklerini uyguladığınızda sitenizde gözle görünür düzeyde sılama kazandığınızı göreceksiniz.
- SEO Dostu Web Sitesi Oluşturma
- Başlık Etiketlerinin Kontrolü
- Title – Description Düzenlenmesi
- Anahtar Kelime Kullanımları
- Dahili ve Harici Bağlantı Oluşturma
- URL Yapısı Oluşturma
- Mobil Uyumluluk Kontrolleri
Yeni bir web sitesi için site içi SEO çalışması yapıyorsanız o zaman şanslısınız. Başından itibaren tüm süreçleri yürütürseniz “Seo Dostu” web sitesine sahip olursunuz. Site İçi Seo Nasıl Yapılır sorunuzun cevabına başlayalım.
Site İçi SEO Çalışmasında Seo Dostu Web Site Nasıl Olmalı?
Bu terimi daha önce kullandığımı okumuş olabilirsiniz. Bunun anlamı, web siteniz Google tarafından kolayca erişilip taranabilmesidir. Bağlantı kurma hakkında düşünmeye başlamadan önce, öncelikle sağlam bir temele sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekir. Yeni bir web siteniz olduğunda, öncelikle sitede önemli bir sorun olmadığından emin olmak istersiniz.
Düzenli olarak karşılaştığım genel bir konu web tasarımın kendisidir. Seo’nun bahtsız kaderi diyebileceğimiz, site içi Seo teknikleri hakkında hiçbir bilgiye sahip olmayan web tasarımcılar tarafından tasarlanmış web siteleri. Beni yanlış anlamayın, bu onların işi değil, bu yüzden onlara tüm suçu atamayız ama en azından kodları temiz yazmasını bekleriz. Ancak sitenin ne tür bir durumda olduğununu görmek için her zaman bir denetim yapmak önemlidir. %100 web tasarımcınıza güvenmeyeniz.
Birisi bana web sitesiyle geldiğinde ilk baktığım şey marka olarak indekslemiş olup olmadıkları. Her zaman karşılaştığım sorulardan biri marka olarak indeslenmemiş olmaları yönünde oluyor. Bakıldığında site dışarıdan 10 numara görünüyor. Ama sitenin sıralamasını mahvedecek hatalardan birdir.
Denetim yaparak ne kadar çalışma gerektirdiğini ölçmemize yardımcı olacaktır. Ve sonuçta işi buna göre fiyatlandırmamıza yardımcı olur.
Site İçi SEO Çalışmasında Header Tags – Başlık Etiketleri
Bir diğer site içi seo ayarları ise başlık etiketleri, içeriğinizin önemini etiketlemenin tek yoludur. Başlık etiketleri en önemli sıralama faktörlerinden biri değildir, ancak kesinlikle bir sayfada iyi bir şekilde oluşturmak istenilen bir kuraldır. Bir web sitesinde kaynak koduna bakma şansınız olduysa, koddaki <h1>, <br>, <a> gibi etiketler görürsünüz. Bunlar içeriğinizi ayırmanıza yardımcı olan kod parçalarıdır. Aşağıda en yaygın olanlardan bazıları şunlardır;
<H1>, H1 etiketi ana başlık etiketi olarak adlandırılır. Mümkün olan en büyük başlıktır ve Google bunu gördüğünde sayfanızdaki içeriğin ne hakkında olduğunu bilir. Ana başlık olarak da değerlendirebilirsiniz. Her sayfada 1 tane olmalıdır.
<H2>, H2 etiketi alt başlık olarak adlandırılır. Zaten bir H1 etiketi içeren bir içerik yazıyorsanız alt başlıklara ihtiyacınız varsa H2 tag’ı kullanabilirsiniz. Google’un sayfanızın yapısını anlamasına yardımcı olur. Daha sonra <H3>, <H4> vb ile devam edebilirsiniz.
Hiyerarşi şu şekilde olur.
- H1 – İstanbul’un yemek yenilecek yerleri
- H2 – Sultanahmet’de yemek yenecek yerler
- H3 -Sultanahmet köftecisinin tarihi
- H2 – Sultanahmet’de yemek yenecek yerler
gibi uzatabilirsiniz. Genel mantık bu şekildedir.
<p> – Bu tag, metninizin ana bölümü için kullanılan “paragraf” anlamına gelir.
Şimdi “Site içi Seo” içeriğin HTML tag’larında yani etiketlerinde bakarsak şunları göreceksiniz.
➡ Resmi Görüntülemek İçin Tıkla!
Göreceğiniz ilk şey “8 Adımda Kapsamlı Site İçi Seo Rehberiniz (On Page Seo) ” başlığında <h1< etiketi arasındadır. Bu da Google’a aşağıdaki içeriğin bunun hakkında olacağını söylüyor. Ardından <p> tag’ı ile içeriğin paragrafının bulunduğunu işaretliyor. <h2> etiketleri ile içeriğin alt başlıklarını belirledim.
Genel olarak, içerik okuyucu için güzel ve temiz bir şekilde düzenlenmiş oldu. Ayrıca ardaki kod Google’un botlarının anlamasını için yeterince kolay hale getirildi. Yazdığınız her içerik içi bu tür bir ekleme, daha yüksek sıralama gibi artıları beraberinde getirir.
Heading Tagları – Başlık Etiketlerinizi Yazarken Dikkat Etmeniz Gerekenler;
- Hiyerarşik düzende olmalı
- Anahtar kelime içermeli
- En fazla 65 karakter olmasına özen gösterin.
Title Tag – Başlık Etiketi ve Meta Description – Açıklama Etiketi Site İçi SEO Çalışmasında Kullanılma Yöntemleri
Site İçi SEO (On-Page-SEO) için en önemli faktörlerden bir de başlık etiketlerinizdir. Title Tag’ı yani başlık etiketi arama sonuçlarında ilk çıkan yazıdır. Dolayısıyla odaklandığınız anahtar kelimeyi başlığınızda kullanmanızda fayda var. Çünkü kişi “Site İçi Seo” die bir arama yaptığında eğer bende bu anahtar kelimeyi başlığımda kullanmaz isem hem arama sonuçlarında görünme olasılığım çok düşer hem de tıklama oranım çok düşük olur.
Yukarıda da gördüğünüz gibi anahtar kelimeyi başlık etiketinde geçirdim. Sizde mutlaka anahtar kelimenizi başlıklarınızda kullanan ki hem google hemde arama yapan kullanıcılar içeriğinizin veya ürününüzün ne ile alakalı olduğunu anlasın.
Başlık Etiketi Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekler;
- Etkisiz kelimelerden uzak durun.
- Başlıklarınızı ilgi çekici hale getirin.
- Sayfa başlığı ile H1 etiketinin aynı olmasına dikkat edin.
- Anahtar kelimenizi başlıklarınızda geçirin.
- Başlıklarda sitenizin ismini geçirin.
- Başlıklarınızda “Call To Action” yani harekete geçirici çağrılar kullanın.
- En fazla 65 karakter olmasına özen gösterin
Başlık hazırlama konusunda daha fazla bilgi almak isterseniz google’un açıklayıcı sayfa başlıkları yazısını okumanızı öneririm.
Meta description ise arama sonuçlarında bir web sitenin başlığın altında göreceğiniz küçük bir metindir.
Hizmetiniz veya ürününüzü, sayfanın meta açıklamasında hedeflediğiniz şekilde kullanmayı deneyin. Çünkü kullanıcılar Google’da bir terim aradığında aşağıdaki resme benzer şekilde karşılaşacaklar ve her web sitesinde bilgi parçacıkları görecektir. Şuanda insanların meta descrtiption alanlarını çok fazla okuyup okumadıkları net değil ama orada bir şey birinin gözünü yakalayabilir. Bu yüzden düzgün bir şekilde doldurmaya değer.
Meta Description’larınızı Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler;
- Anahtar kelimenizi mutlaka geçirin.
- Harekete geçirici mesajlar içermeli.
- İçeriğiniz ile alakalı yada sattığınız ürün ile alakalı bilgi verici olmalı.
- En fazla 130 karakter olmasına özen gösterin.
Site İçi SEO Çalışmasında Anahtar Kelime Kullanımın Önemi
Google anahtar kelimeleri sıralama faktörleri arasında çıkardı. Bunu doldurmak sizi Google’un yukarısına itmeyecektir. Bu yüzden anahtar kelimelerle dolup taşırmayın. Sadece söz konusu sayfayla alakalı anahtar kelimeleri girin ve bir sonraki adıma geçin. SEO danışmanı Yoast kullanıyorsa anahtar kelime giriş yeri aşağıdaki gibidir. Farklı Seo tool’ları veya hazır yazılım e-ticaret yazılımları kullanıyorsanız onlarında buna benzer giriş yeri mutlaka oluyor.
Anahtar Kelime Türleri;
Ana anahtar kelimeler: 1-2 kelimeden oluşan yüksek arama hacmi olan kelimelerdir.
Gövde anahtar kelimeler: 2-3 kelimeden oluşan orta arama hacmi olan kelimelerdir.
Uzun kuyruklu anahtar kelimeler: 4 veya daha fazla kelimeden oluşan anahtar kelimelerdir.
Dahili Bağlantı ve Harici Bağlantılar Site İçi SEO Çalışması Yaparken Dikkat Edilecek Yöntemler
Site içi Seo optimizasyonu konusunda Web sitenizin iç bağlantı yapısı oldukça önemlidir. Bu size iyi bir sıralama kazandırmaz. Ancak Google’un web sitenizdeki sayfaları taramasını ve dizine eklemesini sağlar.
Dahili bağlantı, en basit anlatımıyla bu yazıdan yine kendi sitemdeki başka bir yazıya link çıkışı yapmam demektir. İç sayfalarınızdan bazıları ana gezinme sayfanızda olmayacaktır. Bu nedenle Google, web sitenizi taramaya başladığında, bu bağlantıları kullanarak diğer sayfalara ulaşacak şekilde iyi bir dahili bağlantı yapısına sahip olmanız önemlidir. Böylece Google, blog yayınlarınıza ve web sitenizdeki derin sayfalara yönlenir. Arama motorlarından gelen botların ve örümceklerin kolayca gelip web sitenizde istedikleri gibi gezinebilecekleri yaygın bir bilgidir. Bu yüzden botlar için mümkün olduğunca kolay hele getirmeniz önemlidir.
Sayfalarınız tarayabilir, tedarikçilerinizden birinin bağlantısına gidebilir, bu siteyi tarayabilme özelliğine sahiptir. Blog yayınlarınızı ve yakın zamanda eklediğiniz başka yayınlarınızı hızlı bir şekilde indekslenmesini istiyorsanız dahili bağlantılara yer vermelisiniz.
Aşağıda site içi linkleme paragraf örneği verilmiştir;
Yukarıdaki sadece küçük bir örnektir. Konuyu anladığınıza göre yazının içinde buna benzer dahili linkleri zaten gördünüz. Google bu paragrafı taradığında “arama motorları nedir?” sayfalarından birine ve üzerinde yeni içeriğe sahip 5 sayfa içeren blog bölümüne de gidecektir. Daha sonra en son yazılar bölümüne kolaylıkla tarayabilir ve bu içerik benzersiz ise dizine eklenir ve buna göre sıralanır.
Web sitenizde iyi bir dahili bağlantı yapısına sahip olmanız gerçekten önemlidir. Her sayfada veya makalede bağlantıya ihtiyacınız yoktur. Ancak Google’un almasını istediğiniz yeni sayfalar veya bilgiler varsa bu yöntemi kullanın.
Harici bağlantı ise kendi sitemden başka bir siteye link vermem demektir. örnek olarak google webmasters’a gitmek için bu linki tıklayın https://support.google.com/webmasters/?hl=tr#topic=9128571
Dahili ve Harici Bağlantı Oluştururken Dikkat Etmeniz Gerekenler;
- Bağlantılar tıklama oranını arttıran mesajlar içermeli
- Çapa metinde %20 kuralına uyulmalı. 5 bağlantının 4’ü açık link 1’i anahtar kelimeye link verilir.
- İçerikle alakalı bağlantılar verilmeli
Site İçi SEO da Anahtar Kelime Kullanım Oranı
Anahtar kelime kullanımı veya anahtar kelime yoğunluğu her zaman çok net bir cevap vermeyen bir tartışma noktası olmuştur. Ama site içi seo çalışmalarında veya site içi seo optimizasyonu dediğimiz seo çalışmalarının önemli parçasını oluşturmaktadır. Örneğin, Wordpress’de içerik yazma konusunda deneyiminiz varsa “Yoast Seo” gibi bir eklenti kullanmış olabilirsiniz. Bu eklenti, bir makale yazarken sizi doğru yönde yönlendirmeye çalışan bir trafik ışığı sistemi kullanır. Bu eklentinin yararlı bir özelliği olsa da, size bazı iyi ipuçları verirken zaman zaman çok sayıda yanlış işlere de yöneltebilir. Aslında en ufak bir fark yaramayacakları zaman en ince ayrıntılar üzerinde stres oluşturabilirsiniz. Çok fazla hata veren noktalara takılmayın.
Google tarafından doğru yada yanlış bir oran yada sayı bulunulmuyor. Bazı insanların sabit bir sayı yada belirli bir oran söylediklerini duyabilirsiniz. Ancak burada gerçekten sağduyulu olmanız gerekir. 500 kelimelik bir makale yazdıysanız anahtar kelimenizi 50+ kez eklemeyin. Google tarafından çok hızlı bir şekilde anahtar kelime doldurma olarak algılanacak ve bunun ötesinde, makale büyük olasılıkla iyi okunmayacaktır. Benzer şekilde, tüm makaleye anahtar kelimeyi yalnızca bir kez eklemeyin. Çünkü Google içeriğin ne hakkında olduğunu belirlemekte zorlanacaktır.
Anahtar kelime yoğunluğu AKY = (AKS / TKS) x 100 ile hesaplayabilirsiniz.
En iyi şekilde okuduğundan emin olmak istediğiniz içeriğinizi yazarken, arama motoru için değil, okuyucu için yazma eğilimine girin. Anahtar kelimeleriniz, doğal olan makale düzeninde belirttiğinizden emin olun. Anahtar kelimenin anahtar kelimesini makalenin başında belirtmenin bir fark yaratıp yaratmadığı konusunda da bir tartışma var. Ama siz anahtar kelimenizi ilk paragrafta geçirmeye özen gösterin.
Siteniz veya müşterileriniz için içerik yazarken aşağıdakiler hakkında düşünmeye çalışın.
- İçerik iyi okunuyor mu?
- İçeriğiniz yeterince uzun mu?
- İçerik de resim, video vb. bir karışım var mı?
- İçeriğiniz benzersiz mi?
Stop Words yani Etkisiz Kelimeler olarak da bilinen ve normalden fazla kullanıldıklarında içeriğinizi okunmaz hale getiren kelimeleri kullanmaktan çekinin
BONUS
HTML Metin Oranı (Text to HTML Ratio):
Metin oranı ile html kod oranın karşılaştırılmasıdır. Önerilen oran %25’dir. Minimum %10 – İçerik üreticisi için kategori, anasayfa ve içerik sayfası – E-ticaret sayfası için kategori ve ana sayfalara odaklanılmalıdır.
URL Yapıları
İyi bir URL yapısı hem kullanıcı hem de Google için çok önemlidir. Bu çok ciddiye alınan konulardan değildir ancak Google’un çok ciddiye aldığı konularda biridir. Özellikle E-Ticaret sitelerinde çok kötü URL yapıları kullanılmaktadır. URL yapınızı olabildiğince kısa tutmalı ve sıralanmak istediğiniz anahtar kelimeye URL yapınızda yer vermelisiniz.
URL Oluştururken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar;
- Okunabilirliği kolay olmalı
- Anahtar kelime kullanılmalı
- Minimum yönlendirme olmalı
- Tutarlı olmalı
- Site haritası kullanılmalı
- Sade olmalı
- Türkçe karakterler barındırmamalı
- 75 karakteri geçmemeli
Mobil Uyumluluk Site İçi SEO Faktörleri Arasındaki Önemi
2018’de Google resmi olarak sitenizin mobil uyumlu olmasına önem verdiğini ve sıralama faktörleri arasında olduğunu duyurdu. Google’un mobil kullanıcıları için ayrı bir veritabanı vardır. Bunun anlamı insanlar sizi masaüstü bilgisayardan aradıklarında Google’da harika sıralamalar yapabileceğiniz anlamına gelir. Bir şartla mobil uyumlu olması gerekiyor sitenizin. Ama mobil cihazlarda arama yaptıklarında sıralamanız farklı olabilir. Hepimizin bildiği gibi, günümüzde sadece mobil cihazlarla arama yapmayı tercih eden çok fazla insan var. Çoğu modern web sitesi şablonları, otomatik olarak mobil duyarlı oluyorlar. Özel bir web sitesi tasarlatıyorsanız mobil uyumlu olup olmadığını mutlaka kontrol edin.
Sitemin mobil uyumlu olduğunu nasıl anlarım?
Sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını kontrol etmenin birkaç farklı yolu vardır. En bariz olanı, web sitenize girdiğinizde neyin görüntülendiğini görmek için mobil cihazdan kontrol etmektir. Kontrol etmenin diğer bir yolu, tarayıcınızı küçülterek sitede ne tür değişiklikler olduğunu görebilirsiniz. Diğer bir yöntem ise https://search.google.com/test/mobile-friendly?hl=tr adresindeki arama çubuğuna sitenizin URL’ni yapıştırın.
Site Hızı ve Site İçi Çalışmalara Etkisi
Site içi SEO aşamalarında önemli olan konulardan biride web sitemizin hızıdır. Kullanıcılar daha hızlı açılan web sitelerini tercih ettiğini unutmamız gerekir. Hızlı açılan web siteler arama motorları tarafından tercih edilmektedir. Web sitemizin hızını etkileyecek birçok sebep sayılabilir. Bu sebeplere bakacak olursak;
- Kullandığınız sunucu veya hosting alanlarını iyi seçmelisiniz. Litespeed özelliğinin bulunduğundan emin olunuz. Kalitesiz ve ucuz hostingler genelde sitelerinizin yavaş açılmasına neden olacaktır.
- Kullanılacak temanın kod yapısını iyi incelemeniz gerekiyor. Js, Css kodlarının web sitelerin <head> </head> alanlarında kullanılması web sitenizin yavaş açılmasına neden olacaktır.
- Belki de en önemli sorunların resimlerin olduğunu belirtmek isterim. Kullanılan resimlerin boyutlarını iyi bir şekilde optimize edilmesi, kalitesini bozmadan sıkıştırma işlemlerinin yapılması gerekmektedir.
- Html kod oranın düşük olmasına özen gösterilmesi.
- Tarayıcıların önbellekleme (cache) özelliğinden faydalanın. Bu özellik sayesinde belirlenen süre boyunca sitenize tekrar gelen kullanıcılar için imaj ve kaynak dosyalar önbellekten çekilerek daha hızlı sayfa yüklemesi sağlanacaktır.
- Resimlerin, Css, js dosyaların daha hızlı bir şekilde yüklenmesi için cdn hizmetinden yararlanabilirsiniz.
- AMP (Hızlandırılmış mobil sayfalar) web siteniz için kullanılması.
Gerekli Hız Testlerini Nasıl Yapılır?
Bu konuda Google geliştirmiş olduğu araçları kullanarak gerekli aksiyonları alabiliriz. Web sitemizin hız testlerini ve sorun oluşturan alanları optimize ederek sitemizin hız değerlerini arttırabiliriz.
- https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=tr aracı ile gerekli geliştirilmelerini yapıldığını öğrenebilirsiniz. Mobil ve masaüstü farklı testler yapabilirsiniz.
- https://web.dev/measure adresinde yine gerekli eksiklikleri görebilirsiniz.
- https://chrome.google.com/webstore/detail/lighthouse/blipmdconlkpinefehnmjammfjpmpbjk?hl=tr eklentisi kullanarak detaylı olarak incelemeleri yapabilirsiniz.
- https://testmysite.withgoogle.com/intl/tr-tr adresini kullanarak mobil web sitenizin hızı konusunda detaylı olarak bilgiler alabilirsiniz.
- https://gtmetrix.com/ adresini kullanarak web sitenizin yine hız değerli hakkında detaylı olarak bilgiler alarak gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz.
Site İçi Seo Araçları (On Page Seo Tools)
Bu kadar anlatın Burak bunları tek tek nasıl bulacağım diyorsunuz haliyle. Site içi seo araçları var. bunlar sayesinde tüm işlemlerinizi tek bir tıklama ile yapabilirsiniz. Bu araçlar sitenizin neresinde eksiklikler veya hatalar var size rapor halinde sunar. Sizde gider o hatayı veya eksikliği manuel olarak düzenlersiniz.
Bu araçlardan en çok kullanılanları.